Treća likovna kolonija u Petrovcu na Mlavi

Treća likovna kolonija u Petrovcu na Mlavi

U petak 30. avgusta u Galeriji Srednje škole „Mladost“ otvorena je izložba radova sa 3. Likovna kolonija Petrovac na Mlavi u organizaciji Zavičajnog muzeja, a uz podršku Ministarstva za kulturu i informisanje RS i Opštine Petrovac na Mlavi. Izložbu su otvorili direktorka Zavičajnog muzeja Žaklina Perić, selektor kolonije Vlastimir Nikolić i kustos kolonije Milica Ilić.

I ove godine nastavljena je uspešna saradnja sa petrovačkom srednjom školom, u čijim prostorijama su umetnici tokom trajanja kolonije stvarali novu likovnu produkciju i u čijem je izložbenom prostoru i organizovana izložba kao i prethodne godine.

Publici je predstavljen 21 umetnički rad koji su nastali tokom trajanja kolonije u Petrovcu na Mlavi od 24. do 30. avgusta. Učesnici kolonije su akademski slikari i grafičari iz Beograda, Novog Sada, Kraljeva i Vršca (Dušan Mikonjić, Silva Vujović, Đorđe Simić, Petar Đorđević, Stefan Tasić, Maja Gajić, Sanja Crnjanski, Filip Grkovič, Dominika i Daniela Morariu).

Tema kolonije bila je Angažovanost savremenog stvaralaštva – za i protiv. Kustosi kolonije Darko Stokić i Milica Ilić zajedno sa selektorom kolonije Vlastimirom Nikolićem,istoričarem umetnosti, potrudili su se da u Petrovac ove godine dovedu umetnike različitih generacija i likovnih poetika.

Kao i prethodnih godina, svi radovi koji su nastali na koloniji postaju deo Umetničke zborke Zavičajnog muzeja i zajedno sa ostalim vrednim umetničkim radovima afirmisanih akademskih umetnika čine savremenu zbirku petrovačkog muzeja. Na taj način Zavičajni muzej vrši promovisanje savremenog likovnog stvaralaštva kao i obogaćivanje svoje Umetničke zborke koja postaje deo baštine Petrovca na Mlavi, varoši koja neguje kulturu i umetnost decenima unazad uz podršku Opštine Petrovac na Mlavi. Ova 3. Likovna kolonija podržana od strane Ministarstva za kulturu i informisanje Republike Srbije, dobila je legitimitet programa u Petrovcu na Mlavi prepoznat kao važan i bitan za kultunu politiku grada.

Izložba je otvorena u Galeriji Srednje škole „Mladost“ do 30. septembra.

KOMENTARIŠI