“Trejnspoting 2” u Beogradu 16. februara /video/

“Trejnspoting 2” u Beogradu 16. februara /video/

Film Denija Bojla, "Trejnspoting 2", koji ponovo okuplja originalnu postavu jednog od najuticajnijih filmova 1990-ih godina, otvoriće Festival novog britanskog filma "PlayUK".

Scena iz filma "T2:Trejnspoting"

Od 16. do 19. februara, publika u šest gradova (u Beogradu, Podgorici, Prizrenu, Sarajevu, Skoplju i Tirani) u isto vreme moći će da pogleda deset filmskih premijera najboljih savremenih igranih i dokumentarnih filmova britanskih autora koji su privukli veliku pažnju na nekim od najvažnijih svetskih filmskih festivala, a u organizaciji “Britiš kansil”, uz podršku Britanske ambasade u Beogradu.

Film zvaničnog naslova “T2: Trainspotting” delimično je takođe zasnovan na knjizi Irvina Velša, “Porno”, čija je radnja smeštena 10 godina nakon događaja u “Trejnspotingu”. T2 će, međutim, pričati o dešavanjima 20 godina posle prvog filma.

Scena iz filma "T2:Trejnspoting"
Scena iz filma “T2:Trejnspoting”

Originalna četvorka iz prvog dela je tu: Juan Mekgregor kao Renton, Robert Karlajl kao Begbi, Džoni Li Miler kao Sik Boj i Juen Bremner kao Spad.

“PlayUK” je tematski višeslojan program, a cilj festivala je da prikaže filmove koji slave ljudsku izdržljivost i sposobnost da pronađemo prave odgovore i rešenja u teškim vremenima.

Organizatori žele takođe da ukažu i na veoma jak uticaj koji britanska muzika ima u našem regionu. Zbog toga će na festivalu biti prikazani i filmovi o muzici, britanskim muzičkim bendovima, njihovoj zaostavštini, kao i uticaju na naše savremeno društvo.

KOMENTARIŠI