Bolji život je poslednja jugoslovenska televizijska serija snimljena u produkciji Televizije Beograd koja je postigla ogromnu gledanost u bivšoj SFR Jugoslaviji.

Predstavljala je mešavinu sapunice, komedije i drame. Serija ima 82 epizode, kao i novogodišnji specijal.

Premijerno je emitovana u periodu od 1987. do 1991, a posle je doživela brojne reprize. Prva epizoda pikazana je 10. januara 1987. godine.

U glavnoj ulozi je petočlana beogradska porodica Popadić (muž, žena, dva sina i kćerka). Oni se sukobljavaju sa svakodnevnim problemima u društvu. U ulozi glavnog junaka, Dragiše Popadića, glave porodice Popadić, jeste Marko Nikolić. Njegovu suprugu Emiliju glumi Svetlana Bojković, starijeg sina Sašu Boris Komnenić, mlađeg Bobu Dragan Bjelogrlić, a kćerku Violetu Lidija Vukićević.

Muziku je napisao i komponovao Vojislav Voki Kostić, a odsvirali Zoran Jovanović (gitara), Bojan Hreljac (bas), Slobodan Marković i Aleksandar Sanja Ilić (klavijature). Tekst pesme “Ja hoću život” je napisao glumac Ljubiša Bačić, a otpevao je Dado Topić.

Nekoliko dana nakon završetka emitovanja serije (poslednja epizoda emitovana je 16. juna 1991), Slovenija i Hrvatska jednostrano su proglasile nezavisnost od SFR Jugoslavije, tako da je to poslednja serija emitovana u sistemu Jugoslovenske radio-televizije.

Najveća misterija serije jeste premontiranje prvog ciklusa, koje RTS nikada nije objasnio. Naime, prvo prikazivanje, 1987—1988. godine, imalo je više scena, a po nekim izvorima čak i više epizoda od 47. Mnogo godina kasnije, ta sećanja potkrepljena su kada su se na internetu pojavili i VHS snimci, koji su sadržali scene iz prvog emitovanja, a koje su naknadno izbrisane. Naime, već prvo repriziranje serije, sredinom devedesetih godina 20. veka, donelo je premontiranu i skraćenu verziju. Tako su iz serije čak u potpunosti isključeni i neki likovi, na primer Brankovićeva supruga, koju je tumačila Melita Bihali. Čak i najavna špica koja ide od početka prvog ciklusa, a u sebi sadrži scene iz kasnijih epizoda, recimo epizode broj 31, naknadno je montirana. Inicijalna najavna špica je zasigurno bila drugačija, bar u prvim epizodama, s obzirom da je serija istovremeno pisana, snimana i emitovana, tako da se nije radilo nekoliko desetina epizoda unapred, što sadašnju najavnu špicu čini nemogućom za prvo emitovanje. Originalna, međutim, još uvek nije pronađena.

Za neke od uloga prvobitno su bili predviđeni drugi glumci, tako je za ulogu Saše Popadića bio planiran Žarko Laušević, a za ulogu Violete Popadić Ena Begović. Za ulogu Nine Andrejević je bila planirana Lepa Brena koja je to odbila.

KOMENTARIŠI