Foto: Urban City / B.P.

Građani opštine Veliko Gradište preuzeli su u petak besplatne sadnice belog jasena koje su podeljene u okviru ekološke akcije pod nazivom “Posadi svoj hlad“.

Javna dodela sadnica sprovedena je istovremeno u čitavoj Srbiji, u petak u podne, a Gradištanci su se okupili u lepo uređenom gradskom parku na obali Dunava. Građanima je uz sadnice podeljeno i uputstvo za sadnju, a deo jasenovih sadnica krasiće dvorišta osnovnih škola u Srednjevu i Ramu.

Opština Veliko Gradište se opredelila za zaštitu životne sredine i održivi razvoj pa je ova akcija poslužila kao uvod u lokalnu – ljubiteljima zelenila svake godine biće obezbeđene besplatne sadnice drveća, ukrasnog šiblja i ruža, a podršku će im pružiti opštinska služba.

Sadnice iz današnje akcije “Posadi svoj hlad“ obezbeđene su uz pomoć društveno odgovornih kompanija i NVO “Zeleni razvojni centar“ koji žele da ozelene mesta gde živimo i kojima je bitno zdravlje građana jer je svako drvo jedinstveni zeleni respirator. Plan organizatora je da u narednim godinama podeli još 300.000 sadnica.

Projekat “Posadi svoj hlad“ usaglašen je sa ciljevima definisanim u pretpristupnom Poglavlju 27, kao i u skladu sa ciljevima svetske akcije „Trillion Trees” Svetskog ekonomskog foruma (WEF) u Davosu, u kojoj je ova organizacija partner za održiva ekološka rešenja u Republici Srbiji. Ovaj projekat je takođe usaglašen sa evropskim Zelenim planom (European New Deal) u kome je čist vazduh u urbanim sredinama jedan od stubova cirkularne ekonomije i podržan je od brojnih i nstitucija.

KOMENTARIŠI