U četvrtak počinju obuke za profesionalne upravnike zgrada

U četvrtak počinju obuke za profesionalne upravnike zgrada

Privredna komora Srbije organizovaće obuke za profesionalne upravnike zgrada, polaganje ispita i sticanje licence tokom cele godine u skladu sa interesovanjem polaznika. Obuke će biti organizovane u svim gradovima Srbije gde su sedišta regionalnih privrednih komora.

Prve obuke  počinju 25. maja i trajaće do 9. juna, a  naredne će  biti  organizovane od početka juna i na dalje.

Obuka traje  50 školskih časova (6 dana po 7 časova i 1 dan sa 8 časova), a sve informacije dostupne su na linku putem koga se vrši i elektronsko prijavljivanje.

Pozivaju se sva fizička i pravna lica, zainteresovana za obuku za sticanje licence profesionalnog upravnika zgrada, da kontaktiraju Regionalnu privrednu komoru i prijave se za učešće u obuci. U skladu sa izraženim interesovanjem, obuke će biti organizovane u junu i julu 2017.

Podsećamo da su, u skladu sa Članom 52. Zakona o stanovanju i održavanju zgrada, uslovi koje fizičko lice treba da ispuni da bi steklo kvalifikaciju profesionalnog upravnika, sledeći:

·         Da ima najmanje srednje obrazovanje u četvorogodišnjem trajanju

·      Položi ispit za profesionalnog upravnika i stekne licencu

·         Upiše se u registar koji vodi Privredna komora Srbije

Poslovima profesionalnog upravljanja mogu da se bave privredna društva ili preduzetnici (organizator profesionalnog upravljanja), angažovanjem lica koje ispunjava uslove za profesionalnog upravnika.

Organizator profesionalnog upravljanja ima pravo da se bavi poslovima profesionalnog upravljanja ako ima najmanje jedno lice u radnom odnosu na neodređeno vreme sa punim radnim vremenom, upisano u registar profesionalnih upravnika koji vodi Privredna komora Srbije.

 Pravilnik o programu ispita i načinu polaganja, kao i uslovima za sticanje i oduzimanje licence i sadržini registra profesionalnih upravnika primenjuje se od 6. maja 2017. godine. Pravilnikom se uređuju: program ispita, teme i oblasti i način polaganja, zatim, kriterijumi za sticanje i oduzimanje licence za obavljanje poslova profesionalnog upravnika, kao i sadržina registra profesionalnih upravnika, u skladu sa odredbama Zakona.

Privredna komora Srbije dobila je ovlašćenja da ustanovljava i vodi registar profesionalnih upravnika, dostupan na portalu Komore, organizuje polaganje ispita za profesionalnog upravnika, izdaje i oduzima licence, utvrđuje prava, dužnosti i etičke norme ponašanja u obavljanju ove delatnosti. PKS je takođe nadležna da organizuje sudove časti za utvrđivanje povreda profesionalnih standarda i normativa (profesionalne odgovornosti), kao i za izricanje mera za te povrede.

 

1 KOMENTAR

  1. Štali li smo to propustili do sada, nemajući profesionalne upravnike zgrada. Zakon je donet kako bi se obezbedilo dodatno zapošljavanje kadrova SNS-a, a ne iz stvarne potrebe za tobož većom brigom o stanbenim objektima i usklađivanju sa pravnom regulativom Evropske unije, u kojoj nas nema i neće nas biti. Nazvao bih ovo bezobrazlukom vladajuće garniture. Živi bili pa videli, ko će obavljati poslove upravnika zgrada.

KOMENTARIŠI