U julu oko 1.000 požara, proverite uređaje i ne palite vatru na...

U julu oko 1.000 požara, proverite uređaje i ne palite vatru na otvorenom

Foto: Urban City / B.P.

Miloš Milenković, pomoćnik načelnika Sektora za vanredne situacije MUP-a, upozorava da je oko hiljadu požara zabeleženo od početka jula, a da ih je čak 669 bilo na otvorenom prostoru.

Milenković apeluje na građane da se ponašaju odgovorno i posebno savetuje da u vrelim danima provere da li su isključili uređaje i da ne pale vatru na otvorenom.

Republički hidrometeorološki zavod, za danas prognozira opet visoke temperature. Uz dodadnu nepažnju one mogu izazvati požare čije posledice veoma često imaju katastrofalne razmere. Zbog toga Miloš Milenković poziva građane na odgovorno ponašanje i savetuje kako da se zaštite od mogućeg požara u vrelim danima.

Najbitnije, ističe da se ponašaju bezbedno i time sačuvaju kako svoje živote, tako i tuđe i da ne dođe do nekih materijalnih posledica, odnosno štete.

Ne palite vatru na otvorenom i šumskim kompleksima

Poljski radovi, ali i boravak u šumama, ako zapalite roštilj, veoma često ima neke posledice koje mogu biti i katastrofalnih razmera.

Visoke temperature pogoduju bržem sušenju biljne mase i automatski povećenoj mogućnosti rizika od požara na otvorenom prostoru i šumskih kompleksa.

Ne palirte vatru na otvorenom prostoru, isto tako i u šumskim kompleksima. I ne samo u direktnom šumu, već i na rubu od 200 metara od šumskog pojasa.

Zakon o zaštiti od požara predviđa i kazne ukoliko se spaljuju strni ostaci, biljni usevi i smeće na otvorenom prostoru.  Za pravna lica kazna je do 300.000 do milion dinara, odnosno 10.000 dinara za fizička lica.

Odlazak na godišnji odmor, proverite da li je sve isključeno

Pre odlaska na godišnji odmor, pre nego što stavite ključ u bravu,  morate proveriti da li ste preduzeli sve da do požara ne dođe.

Bez obzira da li se radi o godišnjim odmorima ili nekom drugom razlogu, obavezno proverite da li ste za sobom isključili sve električne uređaje.

Najbitnije je obratiti pažnju, jer punjači laptopova, mobilnih telefona, zatim klima uređaja, sve što ostane uključeno, pri električnom napajanju može biti potencijalni uzrok požara u građevinskim objektima.

KOMENTARIŠI