U Kazneno popravnom zavodu „Zabela” uče zanat čekajući slobodu

U Kazneno popravnom zavodu „Zabela” uče zanat čekajući slobodu

Tokom izdržavanja zatvorske kazne, osuđenici u Zabeli imaju priliku da se doškoluju ili izuče zanate. Posao zavarivača je vrlo tražen, pa za njim vlada veliko interesovanje i među osuđenicima

Nemačka nevladina organizacija „Help” donirala je Kazneno popravnom zavodu „Zabela” kod Požarevca dve mašine za obradu metala i izradu metalnog nameštaja. Osuđenici će se obučavati za rad, a nameštaj koji se proizvede u Zabeli namenjen je drugim zatvorima i tržištu.

Na novoj CNC mašini (računarska numerički upravljana mašina) osuđenici u kazneno popravnom zavodu Zabela kod Požarevca brže i lakše će izrađivati metalni nameštaj, namenjen drugim zavodima u okviru sistema Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, ali i srpskom tržištu. U Zabeli se već odavno proizvode i metalni mobilijari.

„Imajući u vidu da su ovo vrlo moderne i nove mašine, njihov kapacitet je i veći od naših potreba, tako da opravdano očekujemo da će se u nekom budućem periodu ta proizvodnja i prebaciti, tako da ćemo moći da učestvujemo na tržištu i da sa te strane rasteretimo budžet i ostvarimo neku zaradu”, kaže Dejan Carević, direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija za RTS.

Mašine za obradu metala donicaja su nemačke nevladine organizacije „Help”. Vrednost mašina je 57 hljada evra, od čega je polovinu dala Uprava za izvršenje krivičnih sankcija.

Foto: Urban City

„S obzirom na to da Help pomaže ugrožene grupe ovo je jedna od specifičnih grupa koja zaista u tom smislu nije dovoljno sagledana u Srbiji i ovo je za nas jako važna ciljna grupa,” navodi Maša Bubanj, iz nemačke nevladine organizacije „Help”.

Tokom izdržavanja zatvorske kazne, osuđenici u Zabeli imaju priliku da se doškoluju ili izuče zanate. Posao zavarivača je vrlo tražen, pa za njim vlada veliko interesovanje i među osuđenicima.

„Imao sam obuku ovde koja je trajala četiri meseca, koja je bila jako kvalitetna. Mislim da sam dobro uradio što sam krenuo uopšte na kurs generalno i mislim da će mi to značiti puno u životu”, navodi jedan osuđenik, a drugi dodaje:

„U svakom slučaju ne planiram da se vraćam ovde. Jedno znanje više verovatno će pomoći u daljem životu, nalaženju posla.”

U Kazneno-popravnom zavodu „Zabela” na izdržavanju kazne je oko 1.400 osuđenika. U toku je izgradnja tri nova paviljona za smeštaj skoro 700 osuđenika.

Zabela postoji već 165 godina i najstariji je kazneno-popravni zavod u Srbiji.

KOMENTARIŠI