U Opštini Malo Crniće potpisani ugovori za energetsku sanaciju porodičnih kuća

U Opštini Malo Crniće potpisani ugovori za energetsku sanaciju porodičnih kuća

Foto: Urban City // B.P.

U Opštini Malo Crniće potpisani su ugovori u okviru realizacije Programa energetske sanacije porodičnih kuća koji sprovodi opština Malo Crniće na osnovu Ugovora o sufinansiranju koji je Opština potpisala sa Ministarstvom rudarstva i energetike 20. jula 2023. godine, u okviru projekta ”Čista energija i energetska efikasnost za građane u Srbiji”.

Ugovore su potpisali predstavnici izabranih izvođača radova, građani opštine Malo Crniće kao krajnji korisnici bespovratnih sredstava koji su podneli prijave i ispunjavaju uslove za dodelu bespovratnih sredstava i Opština Malo Crniće kao sufinansijer mera.

Mališa Antonijević, predsednik opštine Malo Crniće upoznao je prisutne da su sredstva za realizaciju Programa obezbeđena od strane Opštine Malo Crniće i Ministarstva rudarstva i energetike.

Maksimalni iznos sredstava podsticaja koji se dodeljuje građanima je u visini do 50% od ukupne vrednosti projekta, kada je u pitanju finansiranje pojedinačnih mera, a ukoliko se građani opredeljuju za jedan od paketa udeo bespovratnih sredstava je veći, i kreće se od 55% do 65% od ukupne vrednosti projekta.

Na poslednjoj rang listi privrednih subjekata bilo je upisano ukupno 64 privrednih subjekata za koje je utvrđeno da ispunjavaju uslove za sprovođenje mera energetske sanacije.

Ukupno je izabrano 12 građana, od toga dvoje koriste osnovni paket, odnosno isti dobijaju bespovratna sredstva za realizaciju dve mere energetske sanacije.

Realizacija ugovora podrazumeva aktivnosti na sprovođenju mera energetske sanacije: zameni spoljnih prozora i vrata i drugih transparentnih elemenata termičkog omotača, postavljanje termičke izolacije spoljnih zidova, podova na tlu i ostalih delova termičkog omotača prema negrejanom prostoru, postavljanje termičke izolacije ispod krovnog pokrivača ili tavanice, zamena postojećeg grejača prostora na čvrsto gorivo kotlom na gas, zamena postojećeg grejača prosora na čvrsto gorivo (kotao ili peć) efikasnijim kotlom na biomasu, ugradnja toplotnih pumpi, zamena postojeće ili ugradnja nove cevne mreže, grejnih tela i pratećeg pribora, ugradnja solarnih kolektora u instalaciju za centralnu pripremu potrošne tople vode i ugradnja solarnih panela sa pratećom opremom.

Cilj sprovođenja mere energetske sanacije porodičnih kuća je unapređenje energetske efikasnosti i povećano korišćenje obnovljivih izvora energije u domaćinstvima na teritoriji opštine Malo Crniće.

KOMENTARIŠI