Prva samostalna izložba Marka Veljkovića pod nazivom „Bezbroj“ u Petrovcu na Mlavi biće otvorena u utorak, 22. juna. Svečano otvaranje u galeriji „Krug“ zakazano je za 19 sati.

„Inspiracija kod samoukih umetnika glavni je pokretač u stvaranju jednog dela, koje uz talenat i rad dobija umetničku formu, ali ono što je najvažnije to je istraživanje mogućnosti samog čina, alata kojim se to umetničko delo stvara, a to je jedino moguće ako je umetnik radoznao, hrabar i strpljiv u tom traganju. Marko je inspiraciju pronašao u provakciji jednog usputnog razgovora, u kojem je samouvereno rekao da i on „može da naslika umetničku sliku“, a dovoljno zreo kao umetnik koji se već godinama bavi muzikom i kao stvaralac i kao izvođač koji je odavno osvestio svoj talenat za kompoziciju i ritam, što je zajednički imenitelj slike i muzike odvajkada, drskost nije bila bez pokrića. Hrabro se upustio u sopstvenu radoznalost da upozna boje ovaj put ne kroz zvuk već kroz sliku. I uspeo je“, navela je Milica Ilić, istoričar umetnosti, predstavljajući mladog umetnika iz grada na Mlavi i dodala: „Bez pripreme kroz crtež ili predložak, bez pitanja o zanatskim „trikovima“ i postupcima u stvaranju slike, širokim potezima četkom, kartonom, prskanjem iz tube, grebanjem više slojeva koji se preklapaju počeo je da stvara apstrakne kolorističke prikaze.

Lakoća sa kojom on slika proizilazi iz njegove rasterećenosti za krajnji rezultat, jer ga ni on sam ne zna dok se emocija sa kojom slika sama ne završi. To je glavna karakteristika ekspresionizma kao manira slikanja, a ne kao likovnog pravca, jer Marko nikako ne slika angažovano niti buntovnički nastrojen prema formi, ne veliča sadržaj slike i ne razmišlja o takvim likovno-teoretskim podelama, njega to ne zanima, on je čist u svojoj potrebi da inspiraciju prenese na platno koristeći takav način artikulisanja boje koje njemu a onda i nama stvaraju asocijaciju nekog predela ili prikaza“.

Svi zainteresovani ljubitelji umetnosti izložene slike imaће priliku da pogledaju do 10. jula. U petrovačkoj galeriji „Krug“ biće izloženo 25 apstraktnih slika, koje je mlаdi umetnik uradio tehnikom akril na platnu.

KOMENTARIŠI