Povodom obeležavanja Dana primirja u Prvom svetskom ratu, u Požarevcu su danas položeni venci na spomenik Srpskom vojniku u Kosovskoj ulici.

FOTO: GRAD POŽAREVAC

Vence su između ostalih položili i predstavnici Grada Požarevca i Kostolca, Vojske Srbije, MUP-a, Udruženja potomaka ratnika od 1912-1920. godine i SUBNOR-a.

FOTO: GRAD POŽAREVAC

Spomenik srpskom vojniku u Požarevcu je postavljen 1923. godine, u znak sećanja na učesnike balkanskih i Prvog svetskog rata.

Foto: Urban City

Sastoji se iz figure vojnika u šinjelu, naslonjenog na pušku, i postamenta na koji su uklesana imena 140 poginulih vojnika, podoficira, oficira, bolničara, đaka, ratnih zarobljenika i sveštenika.

FOTO: GRAD POŽAREVAC

U Srbiji i svetu se obeležava Dan primirja, u znak sećanja na 11. novembar 1918. godine, kada su sile Antante potpisale primirje sa Nemačkom i time okončale Prvi svetski rat.

Primirje u Prvom svetskom ratu potpisano je na današnji dan 1918. godine u šumi kod francuskog grada Kompjenja, u specijalnom vagonu maršala Ferdinanda Foša, i bilo je na snazi sve do zaključivanja konačnog mirovnog sporazuma u Versaju, 28. juna 1919. godine.

1 KOMENTAR

  1. Ovo je veliki napredak kada znamo da se ovaj praznik obeležavao i nekoliko dana ranije prošlih godina.

KOMENTARIŠI