U Požarevcu obeležen Svetski dan Roma

U Požarevcu obeležen Svetski dan Roma

Foto: Urban City

Program manifestacije je održan u prostorijama Romskog edukativnog centra uz brojne goste i bogat kulturno-umetnički program, sa akcentom na romsku kulturu i tradiciju.

U okviru programa obratio se predsednik Međunarodnog saveta Roma Miroslav Veljković sa željom da će se truditi da u budećem periodu obezbedi bolje mogućnosti i još više poboljša uslove za život i rad Roma.

Foto: Urban City

Ovom prilikom je dodeljena akreditacija i lenta za humanitarni rad Zoranu Blagojeviću.

Foto: Urban City

Gradonačelnik Požarevca istakao je da je Požarevac otvoren grad za sve one koji kroz njega prolaze, za sve one koji ovde žele da se nastane i sa radošću dočekuje i obeležava Svetski dan Roma.

Spasović je rekao da mnogi Romi žive u teškim uslovima i da se Grad Požarevac trudi da se uslovi života poboljšaju. Gradonačelnik je rekao i da će se takođe obratiti posebna pažnja na obrazovanje Roma, kako bi sve više bilo onih koji će postati akademski građani.

Foto: Urban City

Svetski dan Roma službeno je bio proglašen 1990. godine u mestu Serock u Poljskoj, mestu četvrtog Svetskog romskog kongresa Međunarodne romske unije (IRU), u spomen na prvi veći međunarodni susret romskih predstavnika koji je održan u Chelsfieldu kraj Londona 7—12. aprila 1971. godine.

Foto: Urban City

Na tom kongresu doneta je odluka o romskoj himni za koju je izabrana pesma Đelem, đelem i odluka o zastavi za koju je odabrana plavo-zelena dvobojnica s crvenim točkom u sredini, simbolom napretka i pokreta, ali i migracije Roma tokom istorije.

KOMENTARIŠI