U Požarevcu povećana potražnja za toalet papirom, brašnom, uljem…

U Požarevcu povećana potražnja za toalet papirom, brašnom, uljem…

Foto: Urban City

Iako je apelovano na građane putem medija da nema potrebe za pravljenjem zaliha, pojedini Požarevljani ipak “dovlače” iz prodavnica veće količine određenih proizvoda.

Foto: Urban City

Ono što smo mi primetili je povećana potražnja za toalet papirom, uljem, brašnom, ali i dezinfekcionih proizvoda po apotekama.

Foto: Urban City

Problema u snabdevanju robom široke potrošnje nema, kao ni razloga za stvaranje bilo kakvih zaliha za bilo koji artikal koji se nalazi u maloprodajama. Stanje zaliha u magacinima maloprodajnih objekata na redovnom nivou.

Foto: M. Stefanović // privatna arhiva

U apotekama i ostalim radnjama razgrabljene su zaštitne maske, a u ponedeljak bi trebalo da stignu u apoteke, ali se ne zna broj i cene.

Foto: M. Stefanović // privatna arhiva

Ako primetite više cene u apotekama prijavite na telefon 011/26 99 610 .

Za one koji imaju neke od simptoma, ili posumnjaju da su zaraženi, Ministarstvo zdravlja objavilo je brojeve telefona gde se mogu dobiti sve potrebne informacije i preporuke od epidemiologa.

Za detaljnije informacije možete pozvati i 064 8945 235 (broj koji je otvorilo Ministarstvo zdravlja), zatim Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” (Ulica dr Subotića, br. 5, 11000 Beograd; Tel: 011/268-4566) ili telefone Instituta, odnosno Zavoda za javno zdravlje na teritoriji na kojoj boravite.

Brojevi telefona za Požarevac su:  064/8649-028 i 064/8084-486 .

Načini zaštite

Pojačana i česta higijena ruku, naročito pre i posle jela i posle kijanja ili kašljanja. Pokrivanja usta i nosa prilikom kašljanja ili kijanja papirnim maramicama ili rukavom u pregibu lakta.

Ministarstvo zdravlja apeluje da, ako osetite simptome, ostanete kod kuće, klonite se javnih mesta, ne odlaziti na posao, u školu ili obdanište.

Ako ste doputovali iz Kine, severne Italije ili drugog žarišta, pozovite Ministarstvo zdravlja. U narednih 14 dana ostanite kod kuće i smanjite kontakte sa ukućanima.

Za više informacija posetite covid19.rs, posebnu stranicu Ministarstva za informacije o koronavirusu.

Razlike između koronavirusa i virusa gripa

Infekcija koronavirusom, Kovid-19, i grip imaju slične simptome, koji otežavaju dijagnozu. Glavni simptomi gripa često prate i dodatni simptomi: bolovi u mišićima i grlu, curenje nosa ili začepljen nos, kijavica, upaljeno grlo, glavobolja, umor.

Kako se utvrđuje prisustvo koronavirusa

Kovid-19 se dijagnostikuje analizom uzorka krvi, pljuvačke ili tkiva obolelog.

Za sada ne postoje specifični lekovi koji bi se primenjivali na ovaj virus. Primenjuje se terapija kojom se ojačava organizam.

Prenošenje koronavirusa

Koronavirus je respiratorni virus koji se kapljično prenosi sa čoveka na čoveka. To znači da se infekcija prenosi kapima koje bolesna osoba ispušta u vazduh tokom kijanja, kašljanja i razgovora, a udiše ih druga osoba.

Ručke na vratima, ručice vrata lifta, ograde na stepeništu, mesta za držanje u javnom prevozu su primeri površina koje mogu biti kontaminirane. Još nije jasno koliko dugo virus može da živi na tim površinama – satima ili danima, ali najbolje je izbegavati da dodirujete te površine i pojačate higijenu ruku.

Zablude o prevenciji

Među lažne savetena koje ne bi trebalo da nasednemo, Bi-Bi-Si ubraja upotrebu nekih sredstava za koje se smatra da doprinose jačanju imuniteta, kakve su upotreba koloidnog srebra ili sredstva za dezinfekciju ruku iz domaće radinosti.

Stav Svetske zdravstvene organizacije je da je beli luk “zdrava namirnica koja može imati neka antimikrobna svojstva”, ali da nema dokaza da njegovim unosom čovek može da se zaštiti od koronavirusa.

KOMENTARIŠI