U Požarevcu predstavljena monografija “Neda Arnerić – Čarobna melanholija”

U Požarevcu predstavljena monografija “Neda Arnerić – Čarobna melanholija”

Foto: Urban City // B.P.

U Svečanoj sali Narodne biblioteke „Ilija M. Petrović“ Požarevac, predstavljena je monografija o jednoj od najvećih filmskih glumica sa jugoslovenskih prostora, pod nazivom, Neda Arnerić – Čarobna melanholija (izdavač – Filmski centar Srbije).

Monografija je premijerno promovisana u Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu 7. marta, a ušla je i u uži izbor za Nagradu grada Beograda. Anita Panić, priređivač ove monografije je televizijski autor, dokumentarista i pisac. Anita Panić je takođe autor i monografije o poznatom glumacu Petru Kralju u izdanju Službenog glasnika i monografije „Milena Dravić ili ključ snova“ u izdanju Filmskog centra Srbije u saradnji sa Službenim glasnikom. Član je Udruženja filmskih umetnika Srbije. Živi i radi u Beogradu kao slobodni umetnik.

Neda Arnerić u karijeri dugoj skoro pola veka, odigrala je uloge u četrdest pozorišnih predstava i preko stotinu filmova. Prvu uloguje dobila sa samo 13 godina, u filmu San kod Puriše Đorđevića, da bi već sa 15 godina, u tinejdžerskom hitu Višnja na Tašmajdanu, postala prava domaća zvezda. Njen glumački talenat i harizmu na velikom platnu uočili su u ranoj mladosti i stranci, te je brzo usledila i međunarodna karijera. Prilika da glumi zajedno sa međunarodnim filmskim zvezdama kao što su Moris Rone, Marija Šel, Silva Košćina, Đankarlo Đanini, Ričard Raundtri, Vitorio Gasman, omogućili su joj da oseti ukus slave. Neda je ipak donela odluku da ostane u svojoj zemlji. Dobitnica je nagrada koje su dokaz njene glumačke posvećenosti: Srebrne i Zlatne arene u Puli i Nagrade za životno delo „Pavle Vuisić“. Osim glume, bila je zaljubljenik u likovnu umetnost, bila je diplomirani istoričar umetnosti i sa velikim uspehom je vodila galeriju „Atrium“ u centru Beograda, punih 15 godina, realizujući izložbe afirmisanih umetnika. Govorila je pet jezika.

Osim predstavljanja ove luksuzne monografije o Nedi Arnerić, publika je mogla da vidi i dva video priloga, od kojih se jedan odnosio na najznačajnije filmske uloge, po izboru priređivača, a drugi prilog prikazao je najupečatljivije fotografije Nede Arnerić iz monografije.

KOMENTARIŠI