U sanaciju starog korita Mlave kod Bradarca uložiće se još 50 miliona dinara, za treću fazu, u cilju sprečavanja poplava koje su pogodile ovo mesto 2014. godine. Ove godine su isplanirana sredstva i za redovno održavanje kako se kanal ne bi zapušio od smeća.

Od godine poplava se raščišćava oko 3,6 kilometara starog korita Mlave, kaže Darko Mirković iz Bradarca, odbornik u požarevačkoj Skupštini grada. Mirković napominje da je ostalo da se očisti još oko 400 – 600 metara prema Maljurevcu i Bubušincu. Problema je jednako bilo, dodaje on, i sa podzemnim vodama i sa izlivanjem vode iz korita. Projekat je trenutno u trećoj fazi kada se sređivanje korita nastavlja ka Maljurevcu i Bubušincu.
Vodopropusna moć korita je povećana uklanjanjem nagomilanog smeća, ali time problem nije rešen trajno. Bradarac nema svoju deponiju, kažu meštani, a Kličevac koji je ima, udaljen je 12 kilometara. Tako je smeće meštana Bradarca i Maljurevca često završavalo tamo gde najmanje treba- u starom koritu reke.Bradaarac kanal 1
„U saradnji sa EPS-om uradiće se i ‘Srećno’, oni će remontovati svoje tri velike pumpe i srediće bazen, izbetoniraće, tako da tu više neće biti problema“ kaže gradski menadžer Mitar Karadžić. On je dodao i da neće više biti zagušenja, ni za reku i njen tok, ni za meštane.

„Kao što možete da vidite sada je i čista voda, što znači da je sve ovo imalo efekta. Važno je napomenuti da je grad Požarevac izdvojio novac i za redovno održavanje korita“ rekao je gradonačelnik Požarevca Bane Spasović. Treća faza čišćenja korita će koštati do 50 miliona dinara.Bradaarac kanal 2

 

KOMENTARIŠI