PODELI

22. juna u manastiru Sestroljin održana je manifestacija „ŠKOLICA U PRIRODI“ u organizaciji Vojnog i policijskog sindikata Srbije, Sindikalne organizacije Zavoda za javno zdravlje Požarevac, Sindikata prosvetnih radnika Srbije– tehnička škola „Nikola Tesla” Kostolac.

Na manifestaciji, koja je organizovana za decu od šest do deset godina, učešće je uzelo 40 deteta koji su mogli da vide i nauče kako da se snadju u prirodi i svakodnevnim životnim situacijama.

Foto: PRIVATNA ARHIVA

Uvežban tim iz Crvenog krsta Požarevac im je demonstrirao kako da pomognu sebi i drugome u trenucima kada se desi povreda ili gubitak svesti. Dr Nadežda Stanković epidemiolog i dr Slavica Tasić iz Zavoda za javno zdravlje Požarevac su kroz igru približili deci značaj lične higijene, kao i kako prepoznati prenosioce bolesti u prirodi, kako se zaštititi od njih i kako reagovati u situacijama kada dodje do kontakta sa njima. Članovi vojnog sindikata Srbije su pokazali deci kako da odrede strane sveta u prirodi kao i kako podići šator, napraviti zaštitu od kiše, kako napraviti ognjište i mnoge druge praktične stvari koje su deci njihovog uzrasta interesantne i primenljive.

Foto: PRIVATNA ARHIVA

Cilj ove manifestacije je da se deca u što ranijoj životnoj dobi odvoje od igranja igrica na računaru, gledanja televizora i da se izvedu u prirodu. Da osete i vide sve ono što im priroda pruža i da nauče da se snadju i svakako kako da sačuvaju sebe i prirodu istakli su Goran Marić iz Vojnog sindikata Srbije i Dejan Jovanović iz Sindikalne organizacije Zavoda za javno zdravlje Požarevac i tom prilikom zajedno sa Goranom Đorđevićem iz policijskog sindikata Srbije podelili diplome deci za uspešno završenu njihovu prvu „Školicu u prirodi” i zahvalnice svima koji su nesebično učestvovali u realizaciji iste kao i posebno priznanje ocu Radetu staresini manastira Sestroljin koji vec godinama nesebično izlazi u susret svim manifestacijama koje organizuju ovi sindikati.

Na kraju su deca, njihovi roditelji i predavači uzivali u vojničkom pasulju na zajedničkom ručku u predivnoj atmosferi manastira Sestroljin.

KOMENTARIŠI