Foto: Pixabay // ilustracija

Iako na srpskim putevima ima više od dva miliona automobila, sa tek 0,01 odsto električnih, Srbija kaska za evropskim zemljama.

U narednih deceniju i po ta situacija će se promeniti, s obzirom na to da će zakonom biti regulisan prestanak prodaje novih vozila sa SUS motorom, a njihova upotreba potpuno bi trebalo da prestane do 2050. Trenutno u našoj zemlji čak 80 odsto vozila je starije od 10 godina.

U prethodnih sedam godina u Srbiju je uvezeno 601 čisto elektro vozilo – polovno. Samo u prethodnoj registrovano je 113 električnih vozila – 71 putničko, 41 – lako komercijalno. I to je za trećinu više nego u 2020. – porast je očigledan, ali ipak nedovoljan.

Iz ministarstva zaštite životne sredine navode da su sva ovogodišnja sredstva za subvencionisanje, utrošena, i da su zbog velikog interesovanja bila uvećana u odnosu na godinu pre.

“Tražnja je uveliko premašila planiranih 150 miliona dinara, pa je resorno ministarstvo odvojilo dodatna sredstva iz budžeta kako bi podržalo kupovinu električnih i hibridnih vozila. Ukupan broj subvencionisanih vozila u ovoj godini je 625”, navodi se u saopštenju Ministarstva zaštite životne sredine.

Pored subvencija, evropski vozači e-automobila imaju besplatan parking, umanjeni porez i eko-takse, besplatno korišćenje punjača.

“Ono o čemu mi razmišljamo, a to je da cena putarine za električne automobile bude niža, kao što ćemo kroz izmene zakona o planiranju i izgradnji na koje se takođe čeka, obavezati sve investitore da ubuduće svako treće parking mesto u garažama bude prilagođeno za punjenje električnih automobila”, navodi Goran Vesić, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Lokalne samouprave naredne godine trebalo bi počnu postavljanje punjača na lokalnim putevima. Cilj – bezbednija vožnja i čistija životna sredina.

Foto: Urban City / B.P.

U Srbiji trenutno ima oko 150 punjača za električne i hibridne automobile, na auto-putevima je instalirano osam, a ostali su na parkinzima tržnih i turističkih centara, hotela, na benzinskim pumpama.

Od 2.2 miliona registrovanih vozila u našoj zemlji 1.400 su hibridni, a 102 čisto električna automobila. Očekuje se da će u Srbiji do 2040. biti oko 300.000 električnih automobila.

KOMENTARIŠI