U Srbiji se danas čeka pravoslavna Nova godina, ali i u ovim...

U Srbiji se danas čeka pravoslavna Nova godina, ali i u ovim zemljama

Pravoslavnu Novu godinu obeležavaju Srpska, Ruska, Gruzijska crkva i Sveta Gora

U Srbiji, u kojoj živi većinsko pravoslavno stavnovništvo, danas se, prema Julijanskom kalendaru, obeležava dolazak srpske Nove godine.

Pravoslavnu Novu godinu obeležavaju Srpska, Ruska, Gruzijska crkva i Sveta Gora. Dan Obrezanja Gospoda Isusa Hrista slavi se 1. januara po Julijanskom kalendaru, odnosno 14. januara po Gregorijanskom kalendaru, i jedan je od Gospodnjih praznika kojim je objašnjena suština hrišćanske vere i stradanja Hristovog.

Ovim činom, kako kaže Sveto pismo, Isus Hristos preuzeo je na sebe grehe ljudskog roda, a čin obrezanja se smatra znakom očišćenja od praroditeljskog greha. Prema zapisu vladike Nikolaja Velimirovića, “Hristos je na sebe primio ljudsko telo… i podneo bol za greh određen”.

Iako nije zvanična Nova godina, ona se rado slavi u balkanskim zemljama kao što su Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina (Republika Srpska), Makedonija, pravoslavni delovi Hrvatske…

Takođe se slavi u Rusiji, Belorusiji, Ukrajini, Jermeniji, Moldaviji, Gruziji…

Zanimljivo je i to da tradicija obeležavanja Julijanske Nove godine postoji i u nekim nemačkim kantonima u Švajcarskoj (kao Alter Silvester), kao i u nekim delovima Galske zajednice u Škotskoj (Edinburški Am Bothan).

KOMENTARIŠI