Foto: Pixabay // ilustracija

Ministri zdravlja i odbrane, Zlatibor Lončar i Nebojša Stefanović, dočekali su sa ambasadorkom Kine Čen Bo na aerodromu Nikola Tesla 440.000 doza Sinofarm vakcina protiv koronavirusa.

Deo od 200.000 doza vakcina koje su stigle u Srbiju donacija je Ministarstvu odbrane Srbije, a preostalih 240.000 doza je deo redovne isporuke.

Stefanović se zahvalio na donaciji kineskog Ministarstva odbrane, naglasivši da će vakcine biti korišćene prioritetno za vakcinisanje pripadnika Ministarstva odbrane, Vojske Srbije i njihovih porodica, ali i za ostalo stanovništvo.

„Samo vakcinacija može da zaustavi ovakvu vrstu pandemije“, istakao je Stefanović i pozvao pripadnike Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, kao i ostale građane, da iskoriste priliku i vakcinišu se.

Ambasadorka Čen Bo je izjavila da joj je bilo zadovoljstvo da dočeka novi kontigent vakcina iz Kine.

„To je još jedan dokaz čeličnog prijateljstva dve zemlje, naša dva naroda i naše dve vojske. I kineska i srpska vojska igraju važnu ulogu u borbi protiv epidemije u našim zemljama. Masovna vakcinacija je od velikog značaja za kontrolu epidemije i divim se uspešnoj organizaciji vakcinacije i postignutim rezultatima Srbije“, rekla je Čen Bo.

Ministar zdravlja Srbije je naglasio da će, sa dosadašnjim isporukama i još jednom koja je planirana do vikenda, ukupno 3,5 miliona kineske Sinofarm vakcine stići u Srbiju.

„To je jedan od presudnih faktora zašto se Srbija danas nalazi u ovoj situaciji, zašto danas imamo ovakve brojeve kakve imamo i zašto vidimo nedge svetlo na kraju tunela. Naravno, ovo ne znači opuštanje. Apelujem na sve da iskoristimo priliku, imamo dovoljno vakcina, a posebno apelujem na ljude koji vode opštne lokalnih samouprava gde imamo manji obuhvat vakcinacije da se aktivnije uključe, promovišu vakcinaciju. Posebno apelujem na mlade“, rekao je Lončar.

KOMENTARIŠI