To je izjavio prodekan za saradnju sa privredom Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu Milo Tomašević.

On je povodom nastavka saradnje sa kompanijom “Elsys” u okviru koje će 15 studenata dobiti priliku da tokom šestomesečne plaćene prakse nauče sve o projektovanju analognih i digitalnih intergrisanih kola, rekao i da ovaj program pomaže pri smanjenju odliva srpskih talenata

U programu, koji se sprovodi već 10 godina, pored ETF-a učestvuju i Fakultet tehničkih nauka iz Novog Sada i Elektronski fakultet iz Niša.

“Srbija ima priliku da postane ‘silicijumska dolina’ jugoistočne Evrope, pa je saradnja između privrede i fakulteta neophodna da bismo na adekvatan način pratili promene u ovoj izuzetno dinamičnoj oblasti”, kaže Tomašević.

Zbog toga je, objašnjava, ovaj program koji između ostalog podrazumeva i praksu u kompaniji “Elsys”, veoma značajan, jer osim toga što pospešuje privredu, pomaže i pri smanjenju odliva srpskih talenata.

Praksa će, dodaje, trajati od tri do šest meseci i pružiće studentima iskustvo i znanje koje je neophodno da prilikom zapošljavanja, budu konkurentni na tržištu rada.

“Program pruža odličnu priliku mladim, tek diplomiranim inženjerima da se upoznaju sa funkcionisanjem velikih svetskih kompanija, kao i sa najnovijim trendovima u industriji”, kaže Tomašević.

Pored toga, napominje, program je ujedno i mogućnost da odmah nakon fakulteta mladi pronađu posao u Srbiji.

“Od početka saradnje, kroz program je zaposleno na desetine studentata koji su pri kraju studija i koji su, direktno sa fakulteta, bez industrijskog iskustva, pronašli posao u struci”, rekao je Tomašević.

Razvoj integrisanih kola i čipova na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Beogradu (ETF) počeo je pre više od pola veka otvaranjem laboratorija za elektroniku i laboratorije za obradu podataka.

Kompanija “Elsys” i njena kancelarija, su u Beogradu u januaru ove godine donirali 30 “razvojnih okruženja Altera”, na kojima studenti izvode laboratorijske vežbe u okviru tri predmeta na drugoj i četvrtoj godini osnovnih akademskih studija, podseća profesor Tomašević.

“Svake godine se na odsecima za elektroniku i računarsku tehniku i informatiku upisuje oko 180 novih studenata, a potrebe privrede i kompanija koje posluju u Srbiji u ovim oblastima su mnogo veće”, napominje on. Najnovija istraživanja, kaže, pokazuju da u Srbiji nedostaje više od 15.000 stručnjaka.

KOMENTARIŠI