Foto: Urban City / B.P.

Danas, 4. novembra obeležava se 30 godina laparoskopske hirurgije u Opštoj bolnici Požarevac.

Ovim povodom, održan je seminar u Arheološkom parku Viminacijum na kojem su pored hirurga iz požarevačke bolnice prisustvovali i eminentni stručnjaci iz regiona, Italije, Poljske i Rumunije.

Skup je otvorio hrurg dr Nenad Davidović koji je dao reč gradonačelniku Grada Požarevca Saši Pavloviću koji je istakao da ima veliku čast i zadovoljstvo da otvori ovako eminentan skup koji se održava na teritoriji Grada Požarevca i da Požarevac danas ima čast što se pominje u kontekstu grada u kome se već tri decenije praktikuju operacije laparoskopske hirurgije: „Tim povodom posebno pozdravljam i naše drage goste – predavače današnjeg sastanka upriličenog povodom ovog značajnog jubileja naše bolnice. Biti u koraku sa medicinom i njenim inovacijama nosi posebnu simboliku kada se obeležava ovde, u Viminacijumu. Nisam ekspert iz oblasti arheologije ali ipak sam upoznat sa činjenicom da je medicina bila izuzetno razvijena u ovom gradu starog Rima. Ovde je pronađen i medicinski materijal iz tog doba, raritetan i u svetskim okvirima, od kojih je jedan deo i iz oblasti hirurgije. Tako da, kada govorimo o istoriji hirurgije ovog dela Srbije, možemo govoriti i o nasleđu koje je možda deo neke druge civilizacije, ali nesumnjivo ovog podneblja. Uvaženi požarevački lekari i medicinski radnici koji rade u našem gradu, ali i širom svetskih meridijana, dokazuju tezu o visokim standardima struke koji se neguju ovde, a to se svakako posebno odnosi na oblast hirurgije.“

Pavlović je još dodao da je lokalna samouprava uložila u Opšti bolnicu Požarevac oko milion evra ali da pomaže i Dom zdravlja koliko god je to u zakonskoj mogućnosti.

Šta je laparoskopija?

Laparoskopija još poznata i kao dijagnostička laparoskopija, hirurška je dijagnostička procedura koja se koristi za ispitivanje organa unutar abdomena. To je nisko-rizična, minimalno invazivna procedura koja zahteva samo male rezove.

Laparoskopija koristi instrument koji se zove laparoskop kako bi se pregledali abdominalni organi. Laparoskop je duga, tanka cev sa svetlom visokog intenziteta i kamerom sa visokom rezolucijom na prednjoj strani. Instrument se ubacuje kroz rez u abdominalnom zidu. Dok se kreće, kamera šalje slike na video monitor.

Laparoskopija omogućava doktoru da vidi unutrašnjost tela bez otvorene operacije. Doktor takođe može dobiti uzorke biopsije tokom ove procedure.

Laparoskopija se često koristi za identifikaciju i dijagnozu izvora bolova u predelu karlice ili abdomena. Obično se obavlja kada neinvazivne metode nisu u mogućnosti da pomognu u dijagnozi.

Laparoskopske operacije se vrše kada druge dijagnostičke metode (ultrazvuk, CT i magnetna rezonanca) ne pružaju dovoljno informacija ili uvid u dijagnozu. Postupak se takođe može koristiti za uzimanje biopsije ili uzorka tkiva iz određenog organa u abdomenu.

KOMENTARIŠI