PODELI
AeroMobil, prototip letećeg vozila predstavljen je u Briselu juna 2016.

Inženjer Mark Mur pristupio je projektu “Uber Elevate” čiji je cilj pružanje podrške kompanijama koje prave vozila, ali i blisko sarađuju sa regulatornim telima i vladama radi uspostavjanja budućih pravila.

Iz Ubera kažu da tu kompaniju za taksi prevoz vide kao katalizator, a u radu koji je objavljen prošle godine opisuje se vizija vozila koja najviše liče na helikoptere, ali su tiša i jeftinija za masovnu proizvodnju.

U istom dokumentu piše da iako je vizija Ubera da koristi električna leteća vozila koja će vertikalno poletati i sletati na uzdignute platforme veoma ambiciozna, oni veruju da to može da bude postignuto u narednoj deceniji uz odgovarajuću saradnju.

aeromobil_3_first_flight_over_the_horizon_countryside-min

Mur je u izjavi za Blumberg rekao da predviđa da će se u narednih godinu do tri godine pojaviti prototipovi letećih automobila sa ljudskim pilotima.

Uber objašnjava da bi se korisnici običnim Uberom odvezili od svog doma do tzv. “vertiporta” gde bi se ukrcali u leteće vozilo, koje bi ih zatim prevezlo do “vertiporta” koji je najbliži njihovoj željenoj destinaciji.

KOMENTARIŠI