Evropska komisija prihvatila je Pravila za implementaciju bežičnih pristupnih tačaka koje pokrivaju malo područje, tzv. malih antena, koje su nužne za razvoj 5G mreže u Evropi.

“Bežična 5G mreža predstavlja temelj društvenog i privrednog razvoja za Evropu jer će omogućiti nove usluge u medicini, energetici, transportu, obrazovanju i brojnim drugim područjima. Njihova važnost još je vidljivija danas jer igraju ključnu ulogu u našem oporavku odkrize izazvane koronavirusom”, rekao je poverenik EU za unutrašnje tržište Tjeri Preton.

“Zajedno sa zemljama članicama moramo da postavimo temelje za pravovremeno lansiranje 5G tehnologije, bez ograničavajućih administrativnih barijera. To će, naposletku, stvoriti tražnju u našim industrijama i podstaknuti Evropsku inovativnost i kompetitivnost”, dodao je.

Kako iz Evropske komisije ističu, Pravila preciziraju fizičke i tehničke karakteristike malih ćelija 5G mreže. Time bi trebalo da se pojednostavi i ubrza instalacija 5G mreža. Takođe, smatra se i da bi takve mreže trebalo da budu izuzete od dobijanja dozvola za instalaciju, ali da ostanu pod nadzorom nacionalnih tela, prenosi portal Zimo.

Iz Komisije ističu kako bi male antene trebalo da budu biti postavljene tako da osiguravaju zdravlje i sigurnost ljudi, kao i da moraju da ispunjavaju stroga Evropska pravila o izloženosti zračenju, koja su u proseku 50 puta stroža od međunarodnih.

KOMENTARIŠI