Udruženje poljoprivrednika: Od Nedimovića smo tražili mineralno đubrivo, a ne kredit

Udruženje poljoprivrednika: Od Nedimovića smo tražili mineralno đubrivo, a ne kredit

Foto: Urban City / B.P.

Predsednik Udruženja poljoprivrednih proizvodjača “Stig” Nedeljko Savić izjavio je danas da su od ministra poljoprivrede Srbije Branislava Nedimovića tražili da obezbedi mineralno djubrivo ureu po ceni ne višoj od 650 evra po toni i da su odbili njegovu današnju ponudu da se beskamatnim kreditom zaduže da bi kupili djubrivo po 850 do 1.000 evra po toni.

“Nedimović nam nudi kredit da kupimo djubrivo umesto da nudi djubrivo po razumnim cenama, ne višim od 100 odsto u odnosu na proleće prošle godine kada je bilo 330 evra po toni, a sada je od 850 do više od 1.000 evra”, rekao je Nedeljković za Betu.

Dodao je da ta Nedimovićeva ponuda “nije ništa jer su poljoprivrednici i bez te ponude mogli da se zaduže po kamati od tri odsto, ali da taj dug mora da se vrati, pa država ništa skoro nije pomogla”.

“Razgovaraćemo o organizovanju protesta koji je započet u decembru i samo je odložen nakon obećanja Nedimovića da će država pomoći da se obezbedi djubrivo po normalnim cenama”, rekao je Nedeljković.

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Srbije Branislav Nedimović rekao je danas da naredne nedelje na tržište stiže 70.000 tona mineralnog djubriva urea i da na tržištu Srbije ima dovoljno azotnih djubriva za zimsku prihranu pšenice.

On je rekao da će poljoprivrednicima biti obezbedjena “pomoć” tako što će platiti djubrivo 850 evra po toni iako ono, na primer, košta 920 evra jer će država platiti kamatu na kredit od 70 evra po toni.

Zahtev poljoprivrednika u decembru prošle godine je bio da država pomogne tako što će obezbediti uvoz djubriva po cenama ne višim od 650 evra po toni.

Nedeljković je rekao da nije jasno ko to zaradjuje toliko na ceni mineralnog djubriva, ako je, kao što je Nedimović rekao, cena uree bila 620-630 dolara po toni pre tri-četiri dana u Кonstanci i u Baltičkim lukama, a zna se da prevoz po toni nije skuplji od 30 evra.

Dodao je da je djubrivo potrebno 1. februara za prihranu pšenice i da pregovori sa državom traju još od decembra i da ministar Nedimović zna kada je rok za prihranu pšenice.

“Meni je potrebno 17 tona mineralnog djubriva jer sam zasejao 70 hektara pšenice i za to mi treba skoro 15.000 evra”, rekao je Nedeljković.

Stručnjaci tvrde da pšenica, ukoliko se u ovom delu zime ne prihrani, može da podbaci 50 odsto roda.

KOMENTARIŠI