Udruženje privatnih laboratorija traži da se uključi u pi-si-ar testiranje

Udruženje privatnih laboratorija traži da se uključi u pi-si-ar testiranje

Foto: Pixabay // ilustracija

U okolnostima kada se u toku dana testira i više od dvadeset hiljada građana, jasno je koliki posao obavljaju zaposleni u državnim laboratorijama. U Ministarstvo zdravlja stigao je ovih dana dopis u kome udruženje privatnih laboratorija traži da se uključi u pi-si-ar testiranje.

Ukoliko želite na lični zahtev da obavite pi-si-ar testiranje na koronavirus to možete uraditi u gotovo svim domovima zdravlja, institutima i zavodima za javno zdravlje Srbije, državnim referentnim laboratorijama.

Iako bi bilo od velikog značaja, jer bi pre svega smanjilo gužve, ovakva testiranja ne rade se ni u jednoj privatnoj laboratoriji.

One bi trebalo da ispunjavaju niz kriterijuma, između ostalog, da poseduju određeni biosigurnosni nivo, organizaciju rada koja ne bi dovela do kontaminacije prostora, a postoje i uslovi koji se odnose na osoblje koje tamo radi.

Te uslove, očigledno, do sada nije stekla nijedna privatna laboratorija.

“Mi nismo odbijeni da radimo testove, nego je to zaustavljeno do daljeg. Ovaj zahtev postoji i očekujemo da će stručne službe Ministarstva zdravlja kada utvrde da je potrebna pomoć državnom sistemu dati to odobrenje”, kaže prof. dr Milena Švabić Vlahović iz “Akvalaba”.

Ministarstvo je izdalo više od 120 potvrđujućih rešenja privatnim laboratorijama, ali samo za serološko i antigeno testiranje, što znači da više od 120 laboratorija ima u ponudi ove testove.

One su uključene u sistem nadzora, odnosno u obavezi su da obaveštavaju Institut za javno zdravlje o broju testiranih i broju pozitivnih pacijenata.

U okruženju i EU pi-si-ar može da se radi i kod privatnika

Kada je pi-si-ar u pitanju, zahteve za dozvolu za rad u Ministarstvu zdravlja predalo je više privatnih laboratorija, ali su oni odbijeni, kažu u Asocijaciji privatnih zdravstvenih ustanova i privatnih praksi Srbije.

Vlasnici privatnih laboratorija tvrde da im nije jasno zašto im se zabranjuje da rade ovu vrstu testova kad imaju sposobne stručnjake i savremenu opremu sa kojom već godinama uspešno testiraju pacijente na HIV, SARS, MERS.

U državama iz našeg okruženja kao i u celoj Evropi, pi-si-ar testiranje može da se uradi i u državnim i u privatnim laboratorijama i klinikama.

Ipak, u praksi kako nezvanično saznajemo, pojedine privatne laboratorije rade pi-si-ar testove, čak i u kućama pacijenata.

“Jedina smo zemlja u svetu gde privatna praksa nije uključena. Ne mogu građani da biraju da li će raditi testove u državnim ili privatnim laboratorijama. To je tako, kako je navedeno, jer smo privatna svojina, to je jedini razlog. Ne zato što nemamo opremu. Niko nije došao da kontroliše opremu, ni kadar, ni uslove rada”, navodi Mirjana Sarkić iz Asocijacije privatnih zdravstvenih ustanova.

Iako privatne laboratorije, kako smatraju u Ministarstvu, ne ispunjavaju kriterijume za pi-si-ar testiranja, za serološka imaju dozvolu, jer se u tom slučaju samo uzima krv u kojoj se traži prisustvo specifičnih antitela, što predstavlja rutinsku dijagnostiku koja može da se obavi u bilo kojoj mikrobiološkoj laboratoriji.

Gužvi nema, jer onog momenta kada se pojavi veći broj građana, otvaraju se dodatni punktovi za prijem pacijenata.

Privatnici smatraju da bi pi-si-ar testiranjem mogli da olakšaju evidenciju bolesnih i zaraženih ljudi, pa su zato i ovih dana uputili nova pitanja Ministarstvu zdravlja, nadajući se da će možda dobiti pozitivan odgovor.

KOMENTARIŠI