Počela primena novih mera: Ugostiteljski objekti do 18 časova, prodavnice do 21

Počela primena novih mera: Ugostiteljski objekti do 18 časova, prodavnice do 21

FOTO: URBAN CITY / B.P. / ilustracija

Kafići, restorani i klubovi, barovi, kladionice, tržni centri od utorka, 24. novembra radiće ograničeno, do 18 sati.

U periodu počev od 24. novembra 2020. godine zaključno sa 3. decembrom 2020. godine, radno vreme ugostiteljskih objekata (restorana, kafića, barova, klubova i sl.), trgovinskih centara, pozorišta, bioskopa i drugih ustanova kulture i priređivača posebnih i klasičnih igara na sreću ograničava se tako da ti objekti neće raditi od 18.00 časova do 5.00 časova narednog dana, piše u Uredbi koja je objavljena u Službenom glasniku.

Ova, kao i sve ostale mere, oročena je na 10 dana.

Istom uredbom izmenjen je i član prethodne uredbe, koja se odnosila na zabranu rada svega pomenutog, ali i prodavnica i drugih maloprodajnih trgovinskih objekata, od 21 do 5 sati. Pomenuti član je izmenjen tako da su u njemu ostale samo prodavnice i drugi maloprodajni trgovinski objekati, što znači da oni mogu da rade do 21 sat, odnosno neće raditi od 21 do 05 sati, kako tačno piše u uredbi.

Istovemeno, apoteke, benzinske pumpe u obavljanju delatnosti prodaje goriva i ugostiteljski i drugi objekata koji vrše dostavu hrane, to mogu nesmetano da rade bez ograničenja.

Vlada Srbije propisala je ukupno 7 novih mera zaštite od širenja koronavirusa

Jedna od mera je i obavezno i bezuslovno korišćenje lične zaštitne opreme (nošenje zaštitne maske) u zatvorenom prostoru, kao i na otvorenom prostoru u onim situacijama gde se ne mogu izbeći međuljudski kontakti. Zabrana svih javnih okupljanja s prisustvom više od 5 (pet) osoba, u zatvorenom i na otvorenom prostoru. Od ove mere izuzeti su radne organizacije, školske ustanove, prodavnice, tržni centri i slični objekti, za koje važi propisano ograničenje broja prisutnih osoba u svakom trenutku u odnosu na kvadraturu objekta (minimum 4 m2 po osobi). Jedna od mera koja je do sada bila preporuka je i omogućavanje rada od kuće svim zaposlenima kod kojih to radni proces dopušta. Stroga kontrola obaveze nošenja zaštitne maske u vozilima javnog prevoza, uz ograničenje maksimalnog broja putnika u vozilu na polovinu deklarisanog kapaciteta vozila. Stroga kontrola sprovođenja kućne izolacije, kućnog karantina (samoizolacije), kao i svih ostalih protivepidemijskih mera koje su na snazi.

KOMENTARIŠI