Uhvaćeni u krivolovu na prepelice u Osipaonici

Uhvaćeni u krivolovu na prepelice u Osipaonici

Aktivisti Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, zajedno sa službenicima Policijske uprave u Smederevu, ove subote rano ujutro sprečili su još jedan slučaj nezakonitog lova na prepelice korišćenjem zakonom zabranjenih elektronskih vabilica.

Na njivama u ataru sela Osipaonica kod Smedereva pronađene su tri takve vabilice, zbog čega su policijska patrola i aktivisti Društva napravili zasedu. Među uhvaćenom četvorkom krivolovaca koje su policajci legitimisali bio je i lovočuvar Lovačkog udruženja „Pomoravlje“ iz Osipaonice, a policajci su pored njega na informativni razgovor priveli i tri lokalna lovca.

Inače, sezona lova na prepelice traje od 1. avgusta do 30. septembra, a širom Srbije, prema podacima kojima raspolaže Društvo za zaštitu i proučavanje ptica, više od 800 elektronskih vabilica emituju oglašavanje prepelica i mame ih u sigurnu smrt.

Korišćenje ovih nelegalnih uređaja krivolovcima osigurava do deset puta više ubijenih ptica nego u legalnom lovu, da ne govorimo o profitu nakon što se te prepelice prokrijumčare preko granice.

U Srbiji se svake godine krivolovi više od 60.000 prepelica, podaci su Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Kada se tom broju pridoda i oko 45.000 zvanično odstreljenih jedinki, jasno je da se populacija ove male koke selice masovno i bezobzirno uništava u Srbiji, kažu u Društvu za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

KOMENTARIŠI