Ukidaju se Č, Ć, Ž, Š, Y i W na registarskim tablicama,...

Ukidaju se Č, Ć, Ž, Š, Y i W na registarskim tablicama, a evo kada ćete za tu promenu morati da platite 7.000 dinara

Vlasnici registarskih tablica koje sadrže latinična slova Č, Ć, Ž, Š i Đ, kao i slova Y i W, a koji ovih dana vrše registraciju vozila nemaju razloga za strahovanje da će morati da plaćaju za nove tablice "bez kvačica".

Vlasnici registarskih tablica koje sadrže latinična slova Č, Ć, Ž, Š i Đ, kao i slova Y i W, a koji ovih dana vrše registraciju vozila nemaju razloga za strahovanje da će morati da plaćaju za nove tablice “bez kvačica”.

Iako su dopunom Pravilnika o registraciji još prošlog leta izbačene kvačice, vlasnici tablica koje sadrže ova slova će ih prilikom registracije zadržati sve dok ne budu morali da menjaju saobraćajnu dozvolu čiji datum važenja je jasno istaknut na poleđini.

 Promena tablica i saobraćajne dozvole je trošak od oko 3.500 dinara. Nove registarske tablice za putničko vozilo koštaju 2.190 dinara, dok je cena nove saobraćajne dozvole 1.314 dinara, pišu “Novosti”.

Za sada sve ostaje po starom, kada su u pitanju tehnički pregledi, jer novi Pravilnik nije usvojen. Jasno je da se čeka Zakon o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima Srbije koji se nalazi u skupštinskoj proceduri.

– Jedva čekam da se uvede red u ovu oblast – kažu u jednom od udruženja tehničkih pregleda Srbije.

Očekuju da će tehnički pregled vozila pretrpeti velike izmene koje bi doprinele da na puteve Srbije može da izađe samo tehnički potpuno ispravno i bezbedno vozilo.

Tako treba očekivati i da vozila straija od 15 godina dva puta godišnje moraju da prođu liniju tehničkog pregleda, a da će nova vozila biti kontrolisana posle dve godine.

Mnogo se očekuje od uvođenja centralnog informacionog sistema koji će povezivati linije tehničkih pregleda sa MUP i Agencijom za bezbednost saobraćaja Srbije.

Pored sistema za video nadzor, trebalo bi da se uvedu licence za kontrolore, seminari unapređenja znanja. Jedan od predloga je i da se radne mašine kao i traktori registruju trajno sa obavezom da periodično imaju obavezu tehničkog pregleda.

KOMENTARIŠI