Foto: Urban City / B.P.

Novim zakonom o zdravstvenom osiguranju, koji bi Srbija trebalo da dobije sredinom godine, odnosno 1. juna 2021, prvi put će u pravne propise u Srbiji biće uvedena definicija retkih bolesti, trudnice će zbog sprečenosti da rade ostvariti pravo na naknadu bez obzira na to da li su im uplaćeni doprinosi, a pacijenti više neće morati da dostavljaju potvrdu o bolovanju poslodavcu, već će to umesto njih, elektronskim putem raditi izabrani lekar. Dakle, nećete više morati po doznake u dom zdravlja.

U Zakonu bi trebalo da bude izmenjen i član 17, koji se odnosi na potvrde o bolovanju. Predlog je da osiguranik, odnosno član njegove porodice, ne dostavlja potvrdu o privremenoj sprečenosti za rad poslodavcu, već će tu informaciju elektronskim putem dostavljati izabrani lekar poslodavcu.

“Članom 17. Nacrta predlaže se brisanje određenih odredaba u Zakonu o radu, a kojom je bila propisana dužnost zaposlenog da poslodavcu dostavi potvrdu o privremenoj sprečenosti za rad u roku od tri dana, s obzirom na to da se ovim nacrtom predlažu nova rešenja baš u pogledu te obaveze zaposlenog. Sada će umesto njega, a uz njegovu saglasnost, informaciju o privremenoj sprečenosti za rad, poslodavcu elektronskim putem će dostavljati izabrani lekar”, stoji u Nacrtu novog zakona, prenosi Blic.

KOMENTARIŠI