Deseta, jubilarna, Manifestacija “Dani proje i sira” održana je 19. avgusta 2017.godine, uz prisustvo velikog broja učesnika u različitim gastronomskim i sportskim disciplinama kojima je obilovao celodnevni sadržaj programa uz podršku velikog broja zainteresovanih posetilaca iz drugih krajeva Srbije, inostranstva, svih naselja opštine Žagubica i meštana Medveđice.

Sada već dobro pozicionirana turistička manifestacija po kojoj opština Žagubica postaje sve prepoznatljivija, pokrenuta je od strane meštana Medveđice – najmanjeg naselja u opštini Žagubica – tako kažu statistički podaci, a posmatrano sa globalnijeg stanovišta – sva naselja u opštini su mala mesta, ali im je zajednička karakteristika i to što su to mesta u kojima žive ljudi velikog srca. I naselje Medveđica je iznedrilo mnoge uspešne ljude, a jedan od njih je i prvi čovek opštine Žagubica, predsednik opštine Safet Pavlović, koji je i otvorio manifestaciju.

Predsednik opštine je najpre pozdravio predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, koji je, kako je istakao, toga dana bio na teritoriji opštine Žagubica da bi se uverio kako teku radovi na asfaltiranju dela regionalnog puta Petrovac – Žagubica. Takođe, poželeo je srdačnu dobrodošlicu svim gostima i podsetio da je opština Žagubica proglašena za najbolju lokalnu samoupravu u Braničevskom okrugu i za najboljeg domaćina na republičkom nivou.

Glavni sadržaj manifestacije je izbor najbolje proje i sira, kao i drugih specijaliteta – kuvan je i svadbarski kupus, a ukus je pažljivo i pomno određivan od strane članova žirija. Pored ukusa, ovogodišnje specijalitete određivala je i veličina – već od ranih jutarnjih sati postavljano je i posebno vatrište za pripremu najveće proje u Homolju. Sve se to dešavalo u pravom etno ambijentu i originalnom duhu tradicije sa ovih prostora. Zatim su proglašeni najbolji od ukupno 14 takmičara koji su dobili zaslužene diplome, medalje, kao i nagrade sponzora.

Za vreme kompletnog toka odvijanja programa, posetioci su mogli i da pazare domaće proizvode sa nekog od brojnih štandova na kojima su izlagala udruženja žena, poljoprivredna gazdinstva, domaćinstva i privatne firme iz Kučeva, Krepoljina, Žagubice, Laznice, Medveđice i drugih mesta.

Prijatan dan, druženje, nesvakidašnji dobro očuvan originalan etno ambijent kako prisutan na svakom koraku, tako i pritajen u etno kućama koje su izazvale veliko oduševljenje posetilaca, kao i ostali sadržaji – likovna kolonija u organizaciji i uz učešće likovnih stvaralaca ULUH-a i naravno, čuveni i najsimpatičniji sadržaj posetiocima “Tunel ljubavi”, kao i zajednički ručak nakon završetka programa uz dobru muziku i lepo druženje, sve to je doprinelo sveukupnom utisku koji je uz opuštenu veselu atmosferu doprineo da dan brzo protekne, ali i ostane u najlepšem sećanju i predstavlja najbolju pozivnicu za sve umorne od gradske vreve da se sledeće godine obavezno pridruže. Manifestaciji je prisustvovalo i kompletno rukovodstvo opštine, a program obogatio svojim nastupom KUD ’’Mladost’’ iz Krepoljina.

Generalni pokrovitelj manifestacije je opština Žagubica, a organizator Turistička organizacija opštine Žagubica.

KOMENTARIŠI