Upaljen crveni alarm zbog ambrozije, u Požarevcu vrednosti u CRVENOM

Upaljen crveni alarm zbog ambrozije, u Požarevcu vrednosti u CRVENOM

Foto: Urban City / B.P.

Kijanje, kašljanje, suze – mnogi ovih dana imaju ove ili neke slične simptome. U Srbiji je upaljen crveni alarm zbog ambrozije, jer su izmerene povećane koncentracije polena ambrozije, i to od dva do čak 10 puta iznad graničnih.

Foto: ZZJZ Požarevac

Da podsetimo, na sajtu Zavoda za zaštitu zdravlja Požarevac u utorak su objavljena najnovija merenja polena u vazduhu u Požarevcu i u prečniku od 25km. U narednom periodu u vazduhu se očekuju visoke koncentracije polena ambrozije, niske do srednje koncentracije polena konoplje i koprive, kao i niske koncentracije polena pelina, štira, bokvice i trava. Osobe alergične na polenambrozije treba da se pridržavaju propisane terapije.

U Požarevcu se ambrozija uklanja na površini od 60 hektara, a na području Kostolca na 40. Sistematsko uklanjanje ambrozije u Požarevcu počelo je 6. jula i trebalo bi da se završi do 1. septembra.

Kako je koncentracija polena povećana u vazduhu, ne preporučuje se provetravanje prostrorija, veš ne bi trebalo sušiti napolju, potrebno je nositi naočare za sunce, kako bi oči što manje bile nadražene, posle svake šetnje presvlačenje, obavezno oprati kosu pre spavanja, redovno treba prati ruke, ne dirati oči kada svrbe.

Foto: Pixabay

Pacijenti koji ne znaju da su alergični, a koji prvi put dobijaju simptome alergije, u prvom momentu, pošto manifestacije liče na infekciju, pomisle da je u pitanju prehlada ili virus.

Trend pojave alergijskih reakcija u svetu je u porastu, a alergijski rinitis poprima epidemijski karakter. Smatra se da svaki četvrti do peti stanovnik ima alergijsku kijavicu i zato je jako važno, kada se simptomi pojave, obratiti se lekaru i započeti terapiju.

KOMENTARIŠI