Foto: Urban City // I.P.

Nastavljamo Urban City patrolu do Crne Gore, u ovom 4. delu patrole upoznajte najpoznatije plaže u Budvi.

Pizana

Sam stari grad Budve opasan je plažama, te je turistima na raspolaganju sada već u potpunosti gradska plaža Pizana, na kojoj bez ikakve rezervacije, suncobrana, ležaljke jednostavno možete spustiti peškir.

PIZANA, Foto: Urban City // I.P.

Plažu ove godine niko nije uzeo pod zakup, pa moram priznati da bi trebalo da se sredi, od samog peskovitog dela, prepunog oštrog kamenja, preko toga da gornji deo gde su nekada bili tuševi i veliki restoran, puni su rđe i otpadaka.

PIZANA, Foto: Urban City // I.P.

Iza plaže nalazi se ograđen prostor koji predstavlja bazen i tribine, koje iako često obnavljane, farbane, propadaju, a trenirajući u tom bazenu, proizišli su danas veliki vaterpolisti.

PIZANA, Foto: Urban City // I.P.
DOKOVI KOD PIZANE, Foto: Urban City // I.P.

Ričardova glava

S jedne strane oboda grada nalazi se i plaža Ričardova glava, dobila je ime davne 1963. po Ričardu Vidmarku koji je na istom mestu snimao film.

RIČARDOVA GLAVA, Foto: Urban City // B.P. // arhiva

Na plaži je situacija znatno bolja, nekoliko kafića imate i mesto gde se možete osvežiti kafom (1,2-2€), vodom (1,5€), pivom (2-3€), ali i prezalogajiti nešto, ležaljke još uvek ne naplaćuju, a slobodno ih možete koristiti. Radnici pripremaju sezonu, popravljaju tuševe, čiste, ravnaju pesak. Voda je izuzetno čista, a temperatura iste svega par stepeni manja nego što je napolju, te da je i krajem maja u početkom juna bilo ok za kupanje.

Mogren I i Mogren II

Nadomak ove plaže uzbrdicom možete nastaviti do sledeće gradske plaže Mogrena 1 i 2. Spojene su tunelom, nalaze se na nekih 150 metara od Starog grada, ove plaže imaju i posebnu kulturnu i istorijsku vrednost te se na Mogrenu II nalaze ostacu nekadašnje crkve Svetog Antoana koju je posle brodoloma podigao moreplovac Mogrini te je ovo mesto po njemu i dobilo ime.

MOGREN, Foto: Urban City // I.P.

Plaže su peskovite, prilazi lepi, preporučljive i za odlazak sa decom, na Mogrenu II nalazi se čak i mini aqua park koji podrazumeva tobogane i skakaonice za najmalđe. U produžetku, pomalo i opasnim putem nalazi se Čuvena ponta od stena, za one najhrabrije i najekstremnije, poput prirodne skakaonice.

MOGREN, Foto: Urban City // I.P.

Usput ka plažama nalazila se i čuvena statua balerine od bronze, koja je usled jakih vetrova i talasa posle mnogo godina potonula, na svu sreću nađena je, a o rekonstrukciji i vraćanju simbola na staro mesto, u sledećoj objavi opširnije.

Balerina kao simbol Budve, Foto: Urban City // B.P. // arhiva

Slovenska plaža

U blizini srca grada takođe je i Slovenska plaža duga 1,6 km, prostire se od luke pa sve do hotela Park. Iznad nje nalazi se puno restorana s različitom ponudom hrane, te sam šetajući sela u jedan od restorana s najvećom tradicijom, osoblje i više nego prijatno, pre nego što išta naručite, za ljubitelje plodova mora, na račun kuće, domaćinski dobijete pizza hleb(panu) naseckanu na trougliće i dve kugle domaće riblje paštete.

SLOVENSKA PLAŽA, Foto: Urban City // I.P.

Izbor pića i hrane je ogroman, od ribe, plodova mora, rižota, preko roštilja i pizze. Kako smo bili zatvoreni, bez mogućnosti prelaska granice igde gde možemo okusiti plodove mora, uželela sam se i prave morske hrane, te sam uživala u ribljoj čorbici (3€), pasti s morskim polodovika (10€).

Bečići, Rafailovići i Kamenovo

Hodajući do kraja Slovenskom plažom, produžila sam ka Bečićima, tamo se sve još uvek sređuje dok su privatne hotelske plaže spremne, ali turista gotovo da nema, produžuvši ka Rafajilovićima, svega par ljudi usput iako dan veoma topao i sunčan, prolaskom dalje stigla sam i do plaže Kamenovo, uređena, čista, deo je popunjen ležaljkama kojih je svakako bilo znatno više nego turista, ali ostavljeno je i skoro polovina plaže za turiste koji ne žele najam iste već da slobodno spuste svoj peškir i uživaju u blagodetima koje pruža.

Foto: Urban City // I.P.

Danas sam na Svetom Stefanu, ali o tome, u posebnoj objavi.

Foto: Urban City, B.P. // jul 2014. // arhiva

Do sledećeg javljanja, čitajte www.urbancityradio.org.

KOMENTARIŠI