Uručena pomoć roditeljima novorođenih beba

Uručena pomoć roditeljima novorođenih beba

Predsednik opštine Veliko Gradište, Dragan Milić, primio je danas roditelje novorođenih beba koji su ostvarili pravo na novčane naknade i druge pogodnosti.

“Zadovoljstvo mi je da vas pozdravim u zdanju opštine, u svoje ime i mojih kolega koji su ovde prisutni. Mislim da za jednu porodicu nema većeg zadovoljstva nego kada se rodi beba u kući. Mi smo i ove godine opredelili za devet mera pomoći – jednokratne novčane naknade za opremanje novorođenčeta i to za prvo dete 15.000 dinara, za drugo 20.000 dinara, a za treće i naredno 25.000 dinara, a za nezaposlene majke dodatnu naknadu u iznosu od 50.000 dinara. Roditelji dobijaju i sedište za bebe, a od JKP “Dunav“ karte za besplatan parking za godinu dana.“, rekao je predsednik opštine.

Pored navedenih mera, novom Odlukom o finansijskoj podršci porodici i deci opština je regulisala pravo na opremanje novorođenčeta i dodatno opremanje novorođenčeta, pomoć porodici, naknadu troškova za vantelesnu oplodnju, besplatne usluge predškolske ustanove (vrtića), novogodišnji poklon prvom rođenom detetu u novoj godini, paket za đake prvake, nabavku udžbenika za treće i svako naredno dete, nagradu učenicima za ostvarene rezultate tokom redovnog školovanja i nagradu za najbolje studente.

Foto: Opština Veliko Gradište

“Opština će obezbediti i druge vrste pomoći u narednom periodu, a za sve što vam bude trebalo i što je u našoj moći slobodno nam se obratite. Želja mi je da se viđamo i ubuduće, još ste mladi, da bude što više dece u ovoj sali.“, poželeo je Milić prisutnim roditeljima, među kojima je prvi put bila i jedna majka iz Republike Kine.

Zanimljivo je i, da je, u poređenju s istim periodom prethodne godine, skoro isti broj majki i novorođenčadi, a sličan je i odnos polova kao i broj dece po redosledu rođenja u porodici.

Pravo na naknadu za protekli period ostvarilo je 20 porodica, od čega je 13 majki nezaposleno. Rodilo se 20 beba, sedam dečaka i trinaest devojčica, a osam roditelja je dobilo prvo dete, šest drugo, troje treće, jedna porodica četvrto i jedna šesto dete.

Pravo na pomoć ostvaruje se preko Opštinske uprave opštine Veliko Gradište i Centra za socijalni rad opština Veliko Gradište i Golubac.

KOMENTARIŠI