Prostorije Odeljenja za imunizaciju, Savetovališta za ishranu i glavna konferencijska sala u Institutu za javno zdravlje Srbije Dr Milan Jovanović Batut renovirane su i opremljene novom medicinskom i IT opremom kako bi olakšale stručnjacima Instituta rad na prevenciji bolesti i dijagnostici, kao i komunikaciju sa građanima o pitanjima od važnosti za javno zdravlje.

Donaciju, u vrednosti od 127.000 USD obezbedio je USAID, a direktorka misije USAID-a u Srbiji Bruk Ajšam, zajedno sa Ministarstvom zdravlja, Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), Svetskom zdravstvenom organizacijom (WHO) i zvaničnicima USAID-ovog projekta E-zdravlje obišla je Institut Dr Milan Jovanović Batut.

Ovom prilikom, pored posete renoviranim i opremljenim prostorijama Batuta, tri kompletno opremljena ambulantna vozila u vrednosti od 170.000 USD, predata su direktorima Domova zdravlja u Smederevu, Požarevcu i Petrovcu na Mlavi. Ambulantna vozila će omogućiti stanovnicima ovih gradova brži dolazak do bolnica i primanje hitne medicinske pomoći na vreme.

Govoreći o donaciji, direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije Dr Milan Jovanović Batut Verica Jovanović je rekla da su zahvaljujući prepoznatim potrebama i donaciji, unapređeni uslovi za rad i oprema za određeni broj organizacionih jedinica Instituta u kojima se ostvaruju usluge i komunikacija.

– U mogućnosti smo da u širem obimu ostvarimo savetovanje u medicinskoj nutritivnoj terapiji i prevenciji i unapredimo pružanje usluga u Ambulanti za imunizaciju. Takođe, kroz moderan i savremeno opremljen prostor unapredili smo sprovođenje raznih vidova edukacija, treninga i stručnih skupova – dodala je Jovanović, navodi se u saopštenju iz UNDP-a.

– Od početka 2020. godine Sjedinjene Američke Države, prvenstveno kroz USAID, dale su više od 12 mil USD za podršku Srbiji u borbi sa pandemijom. Drago mi je da će oprema, ambulantna vozila i Odeljenje za imunizaciju koje smo videli takođe pomoći zdravstvenim radnicima u Srbiji da budu spremniji da se nose sa svakodnevnim zdravstvenim izazovima – istakla je tom prilikom Bruk Ajšam, direktorka misije USAID-a u Srbiji.

Donacije Institutu Batut i tri Doma zdravlja u Srbiji deo su projekta Zajedno protiv COVID-a, koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj u Srbiji (UNDP). Institut Batut je takođe dobio pomoć u okviru USAID-ovog projekta Vakcinacija protiv COVID-19 koji sprovodi SZO i projekta E-zdravlje, koji sprovodi Džon Snou Institut za istraživanje i obuku (John Snow Research and Training Institute, Inc.). Sve ove inicijative se realizuju u partnerstvu sa Vladom Srbije, koja je kao prioritet za podršku odredila investicije za jačanje zdravstvenih i istraživačkih ustanova, ističe se u saopštenju.

KOMENTARIŠI