USAID obezbedio 150.000 dolara bespovratne pomoći za Crveni krst Srbije

USAID obezbedio 150.000 dolara bespovratne pomoći za Crveni krst Srbije

Američka agencija za medjunarodni razvoj (USAID) obezbedila je 150.000 dolara hitne bespovratne pomoći Crvenom krstu Srbije za nabavku osnovnih potrepština za najugroženije porodice i grupe, uključujući starije, posebno u nekoliko najnerazvijenijih opština, kao pomoć u borbi sa epidemijom korona virusa, saopšteno je danas.

Kako se navodi u saopštenju Ambasade SAD i Crvenog krsta Srbije, sredstvima SAD biće nabavljeno 4.000 higijenskih i 4.000 prehrambenih paketa namenjenih porodicama.

Ova bespovratna sredstva će takodje omogućiti timovima Crvenog krsta za brzo reagovanje da obuče volontere kako da se zaštite i kako najbolje da postupaju tokom epidemije, kao i da obezbede neophodna dezinfekciona sredstva i gorivo za nesmetano obavljanje svojih aktivnosti reagovanja u kritičnim situacijama.

Podrška Crvenom krstu Srbije deo je deo ukupne dosadašnje američke podrške Srbiji za borbu protiv epidemije virusa COVID-19 u iznosu od 1,38 miliona dolara, koja obuhvata i podršku naporima agencija Ujedinjenih nacija da nabave 6.000 testova, lekove, informativni materijal i drugu robu.

“Sjedinjene države su ponosni partner takve renomirane i delotvorne institucije kao što je Crveni krst Srbije kako bi se obezbedili prehrambeni i higijenski paketi za stariju populaciju i druge ugožene grupe širom Srbije”, rekao je povodom uručenja donacije američki ambasador Entoni Godfri.

Predsednik Crvenog krsta Srbije Dragan Radovanović se u ime svoje organizacije zahvalio USAID-u u Srbiji na podršci koja je namenjena najugroženijim gradjanima, navodeći da će ovim sredstvima osim nabavke neophodnih higijenskih i prehrambenih paketa, biti nabavljena i dezinfekciona sredstava za mobilne timove Crvenog krsta koji svakodnevno rade u 165 opština u Srbiji.

Po njegovim rečima Crveni krst Srbije pruža usluge u kriznim situacijama i obezbedjuje pomoć za ljude širom Srbije preko svoje mreže koja ima kancelarije u preko 165 opština kao i 2.900 aktivnih volontera tokom trenutne situacije.

U saopštenju se navodi da je od 2001. godine vlada SAD uložila skoro milijardu dolara kako bi pomogla ekonomski rast, ojačala pravosudni sistem i promovisala dobro upravljanje u Srbiji.

KOMENTARIŠI