Američka agencija za medjunarodni razvoj (USAID) obezbedila je 150.000 dolara hitne bespovratne pomoći Crvenom krstu Srbije za nabavku osnovnih potrepština za najugroženije porodice i grupe, uključujući starije, posebno u nekoliko najnerazvijenijih opština, kao pomoć u borbi sa epidemijom korona virusa, saopšteno je danas.

Kako se navodi u saopštenju Ambasade SAD i Crvenog krsta Srbije, sredstvima SAD biće nabavljeno 4.000 higijenskih i 4.000 prehrambenih paketa namenjenih porodicama.

Ova bespovratna sredstva će takodje omogućiti timovima Crvenog krsta za brzo reagovanje da obuče volontere kako da se zaštite i kako najbolje da postupaju tokom epidemije, kao i da obezbede neophodna dezinfekciona sredstva i gorivo za nesmetano obavljanje svojih aktivnosti reagovanja u kritičnim situacijama.

Podrška Crvenom krstu Srbije deo je deo ukupne dosadašnje američke podrške Srbiji za borbu protiv epidemije virusa COVID-19 u iznosu od 1,38 miliona dolara, koja obuhvata i podršku naporima agencija Ujedinjenih nacija da nabave 6.000 testova, lekove, informativni materijal i drugu robu.

“Sjedinjene države su ponosni partner takve renomirane i delotvorne institucije kao što je Crveni krst Srbije kako bi se obezbedili prehrambeni i higijenski paketi za stariju populaciju i druge ugožene grupe širom Srbije”, rekao je povodom uručenja donacije američki ambasador Entoni Godfri.

Predsednik Crvenog krsta Srbije Dragan Radovanović se u ime svoje organizacije zahvalio USAID-u u Srbiji na podršci koja je namenjena najugroženijim gradjanima, navodeći da će ovim sredstvima osim nabavke neophodnih higijenskih i prehrambenih paketa, biti nabavljena i dezinfekciona sredstava za mobilne timove Crvenog krsta koji svakodnevno rade u 165 opština u Srbiji.

Po njegovim rečima Crveni krst Srbije pruža usluge u kriznim situacijama i obezbedjuje pomoć za ljude širom Srbije preko svoje mreže koja ima kancelarije u preko 165 opština kao i 2.900 aktivnih volontera tokom trenutne situacije.

U saopštenju se navodi da je od 2001. godine vlada SAD uložila skoro milijardu dolara kako bi pomogla ekonomski rast, ojačala pravosudni sistem i promovisala dobro upravljanje u Srbiji.

KOMENTARIŠI