USKRS po Gregorijanskom kalendaru

USKRS po Gregorijanskom kalendaru

Pravoslavne crkve ove godine Vaskrs slave nedelju dana kasnije, 8. aprila

Hrišćanski vernici koji se pridržavaju Gregorijanskog kalendara danas slave Uskrs.

Vernici Rimokatoličke crkve i drugih zapadnih crkava slave Uskrs, hrišćanski praznik nad praznicima, za koji se vezuje suština hrišćanske vere.

Pravoslavne hrišćanske crkve, pa i one koje su prihvatile novi Gregorijanski kalendar, zajedno slave Vaskrs po istom prirodnom kalendaru, ali datum njihovog vaskršenjeg slavlja obavezno se određuje posle jevrejske Pashe, jer se smatra da se ne može slaviti istovremeno sa Jevrejima koji su odgovorni za smrt hrišćanskog Spasitelja.

Pravoslavne crkve ove godine Vaskrs slave nedelju dana kasnije, 28. aprila.

U svakom slučaju, u svim hrišćanskim kalendarima datum obeležavanja Uskrsa je pokretan, kao i svih praznika koji su za njega vezani.

Početak uskršnjeg slavlja je i kraj višenedeljnog uskršnjeg posta i vreme pričesti za vernike koji se u katoličkoj crkvi, na prazničnoj misi, pričešćuju hostijom.

Po zapadnoj hrišćanskoj dogmi, hostija je telo i krv Hristova dok se pravoslavnoj crkvi vernici pričešcuju hlebom u vinom iz jedne čaše, telom i krvlju Hristovom kako je to On ustanovio na veliki četvrtak, na Poslednjoj večeri pričestivši se sa svojim apostolima.

U hrišćanstvu se veruje da je Uskrs pobeda života nad smrću i da je Isus, čija se stradanja, smrt i uskrsnuće pominju na prazničnim službama, prvi koji je pobedio smrt i pokazao čovečanstvu vrednosti novog života i vere u Carstvo nebesko.

KOMENTARIŠI