PODELI

 I buket sličnih naslova…Stvarno, čudo neviđeno, kapetan se zanesvestio, a avion (valjda zbog toga) umalo da se sruši na glavu Beograđanima. Jezivo! Dovoljno da svaki put poludim od katastrofičnih naslova nakon kojih se hiljade plašljivih putnika-letača zapita: vala, kad će više te nepouzdane pilote da zamene roboti? E, pa, umesto odgovora (koji, inače, glasi: NIKAD, a možda i kasnije!), što se ne zapitate: čemu služi onaj do kapetana? Mislite da se vozika i gleda kako majstor upravlja avionom, a on samo drži radio-vezu? Dabogda crk’la spodoba kojoj je upalio fazon da drugog pilota nazove kopilotom, a onda naš glupi esnaf to mirno prihvatio… Od tada, svaki laik svakog kopilota pita: je li, a kad ćeš ti postati pilot? Već znate ono – kad je neko kopilot, onda je, znači, k’o pilot, izigrava, dakle, pilota, a u stvari to nije. Folira se.

Neuka gospodo, kopilot nije kopilot, kopilot je PRVI OFICIR na avionu, u službenoj međunarodnoj vazduhoplovnoj terminologiji poznat kao First Officer, a ne kao co-pilot, zapamtite! Prvi oficir na brodu zamenik je kapetana broda (koji može da ode na spavanje dok ovaj naviga, a može, ako hoće, i da se onesvesti, na volju mu). Isto tako je prvi oficir na avionu zamenik kapetana aviona, pa ovaj može da uradi isto ono što i kapetan na brodu, a može čak da izađe iz kokpita i šarmira putnike, ukoliko je siguran da iza nekog žbuna u biznis-klasi ne čuči kakav mudžahedin zakrvavljenih očiju. Prvi oficir nije radno mesto za nesposobne pilote, to je radno mesto visokoobrazovanog i visokouvežbanog pilota koji zna i ume sve ono što i kapetan. Kapetan sedeći na levom sedištu prima veću platu zbog odgovornosti koju ima kao vođa vazduhoplova. Bilo šta da se dogodi kapetanu, njegovu ulogu preuzima prvi oficir (da ne kažem “kopilot”). Znam kolege koje nikada nisu imale ambiciju da postanu kapetani. Jednostavno, dužnost prvog oficira im je savršeno pristajala i na njoj su dočekivali penziju kao savršeni kopiloti.

Da se vratim avionu “Turkish Airlinesa”: nikakve drame u vazduhu nije bilo, prvi oficir je jednostavno odradio ono što mu je u opisu radnog mesta: preuzeo je komande (ukoliko već nije i bio za njima, jer piloti međusobne dele legove na linijama koje lete) i sleteo onako kako je i hiljadama puta do tada to činio.

Umesto zaključka: morao je da sleti, zato što se kapetanu slošilo u toj meri da mu je bila potrebna medicinska pomoć. Ali u normalnim okolnostima, da je kapetan, recimo, zaspao ili se, nedajbože , slučajno zapio (ne bojte se, nema pijanih pilota), ćerao bi on spokojno avion sve do Frankfurta! Ali, o čemu bi naši tabloidi tada pisali?

Našli bi, valjda, već nešto…

KOMENTARIŠI