Pigor čeka atestiranje – Napravi traktor za svoje domaćinstvo

Pigor čeka atestiranje – Napravi traktor za svoje domaćinstvo

Meštanin sela Lunjevca, u blizini Smedereva, posle 30 godina rada u mehaničarskoj radionici, odlučio je da napravi traktor za svoje domaćinstvo. Za godinu dana sastavio je traktor koji će ubuduće vući prikolicu kroz voćnjake.

Ideja je došla iz potrebe, jer obrađuju oko 15 hektara zemlje. Imaju dva traktora, ali u sezoni berbe voća, bio im je potreban i ovaj treći za vuču. Tada je Goran ušao u svoju majstorsku radionicu.

“Kako sam bio inspirisan kao slikar ja sam ga tako pravio, pošto imam dosta iskustva oko toga, morao sam da znam šta može da se uklopi, da bi on bio mali, da ne bude, kad se bere da ne bi mlatio grane, gledao sam da bude što manji, a da bude što lep”, kaže Goran Pirivatrić, iz Lunjevca.

Foto: rts

Prvo je kupio gume, a potom je vario šasiju i dodavao delove. Bez skice i bez projekta sve je radio, kako sam kaže: “iz glave” i to je trajalo godinu dana.

“Pa tu ima svega i svačega, ima i od putničke lade, ima i od viljuškara trapovi, motor je od male zastave 80 konja, hladnjak i usisni deo je od zetora traktora, alnaser isto, pošto je bio 24 volta, mora da se namesti na 12, to sam od univerzala, od svega po malo”, kaže Goran Pirivatrić iz Lunjevca.

I dok ga je pravio, Goran je mislio o svemu. Na traktoru su zatamljena stakla zbog jakog sunca leti, ali ima i grejanje, kako i radio. Kontrolna tabla je od benzinske lade, iako traktor je dizel.

“To će obavezno da traje dugo, jer on neće da radi neke teške radove, ali za ovo što mi treba, prikolicu da vuče, da se natovari dosta, da nemam problema da izađe iz njive to je ono pravo”, kaže Goran Pirivatrić iz Lunjevca.

Foto: rts

Goranovi sinovi dali su traktoru ime po njegovom tvorcu – Pigor, a sada rade na tome da podnesu zahtev za atestiranje, kako bi mogli da ga registruju. Inače, Goran već ima novi projekat na umu, napravio bi samohodni atomizer, pošto kaže, već ima vučni.

Video prilog pogledajte OVDE

KOMENTARIŠI