Foto: Urban City / B.P.

Ministarstvo prosvete saopštilo je da se od ponedeljka kombinovani model nastave primenjuje u srednjim školama u šest lokalnih samouprava.

Tim za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera u radu škola doneo je odluku da se drugi model organizacije obrazovno-vaspitnog rada, odnosno kombinovana nastava od ponedeljka, 1. novembra, primenjuje u srednjim školama na teritoriji šest lokalnih samouprava: Veliko Gradište, Vrnjačka Banja, Beograd, Kula, Niš i Šabac.

Drugi model nastave podrazumeva da se obrazovno-vaspitni proces organizuje kombinovanjem neposredne nastave i nastave na daljinu, a odeljenja su podeljena u grupe.

Pre donošenja odluke, za svaku lokalnu samoupravu razmatrani su opšta epidemiološka situacija, podaci iz nadzora o obolevanju od kovida 19 kod učenika i nastavnika, kao i podaci o utvrđenim klasterima obolelih, odnosno broju odeljenja i grupa koja su prešla na drugi i/ili treći model nastave usled obolevanja učenika.

U svim ostalim osnovnim i srednjim školama u Srbiji se primenjuje prvi model organizacije obrazovno-vaspitnog rada koji podrazumeva neposrednu nastavu u školama.

Prema podacima iz nadzora preuzetim iz elektronskog sistema “Servis javnog zdravlja”, koje je Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dostavio Institut za javno zdravlje “Milan Jovanović Batut”, u nedelji od 21. do 28. oktobra broj obolele dece školskog uzrasta od 6 do 18 godina je bio 4.388 (0,57 odsto) obolelih.

U osnovnim i srednjim školama na teritoriji Republike Srbije, ukupno je 102 (0,25 odsto) odeljenja (16 i manje učenika), koja su zbog najmanje tri slučaja infekcije učenika u odeljenju promenila način organizacije rada sa neposrednog rada na onlajn nastavu u poslednjih 10 kalendarskih dana.

Ukupno je 998 (2,45 odsto) odeljenja (17 i više učenika) koja su zbog najmanje dva slučaja infekcije učenika u odeljenju promenila način organizacije rada sa neposrednog na kombinovani model u poslednjih 10 kalendarskih dana i 143 (0,35 odsto) grupa u kojima se iz kombinovanog modela nastave prešlo na onlajn (pojava tri slučaja infekcije učenika) u poslednjih 10 kalendarskih dana.

Ministar prosvete Branko Ružić rekao je za RTS da situacija u obrazovnom sistemu nije alarmantna. Ističe da za sada nije odlučeno da se pređe na onlajn nastavu, kao i da će produžetak jesenjeg raspusta biti razmatran na sednici Kriznog štaba početkom naredne nedelje

KOMENTARIŠI