Veliko Gradiste: Završna konfencija projekta prekogranične saradnje za rani skrining štitne žlezde

Veliko Gradiste: Završna konfencija projekta prekogranične saradnje za rani skrining štitne žlezde

Foto: Urban City // B.P.

Održana završna konferencija projekta prekogranične saradnje pod nazivom „Zajednički pristup pojednostavljivanju rane dijagnoze i lečenja raka štitne žlezde kod populacije u partnerskom području“.

Juče je u Velikom Gradištu održana završna konferencija u okviru projekta prekogranične saradnje pod nazivom „Zajednički pristup pojednostavljivanju rane dijagnoze i lečenja raka štitne žlezde kod populacije u partnerskom području“ koji se u predhodne dve i po godine realizovao u okviru INTERREG IPA programa prekogranične saradnje Rumunija-Srbija 2014-2020, u saradnji Gradske bolnice Temišvar i Doma zdravlja Veliko Gradište.

Ova aktivnost je treća u nizu ove nedelje, nakon radinice koja je bila posvećena analizi rezultata, održanoj u ponedeljak, i foruma sa ciljem predstavljanja dvogodišnje analize i međusobne razmene informacija sa korisnicima usluga i kolegama koji je održan u četvrtak.
Ukupna vrednost projekta je 1.038.305 evra za oba partnera, od čega su bespovratna sredstva EU 882.559 evra.

Opšti cilj projekta je da se zajednicama sa obe strane granice, kroz povećan pristup efikasnim medicinskim uslugama uz ranu, modernu dijagnostiku i trenutno lečenje raka štitne žlezde poboljša kvalitet života.

Nabavkom planirane opreme, u narednom periodu svi stanovnici područja koja pokrivaju ova dva zdravstvena centra će moći u okviru rutinskog preventivnog pregleda da urade i ultrazvuk štitne žlezde, a sve u cilju adekvatnog ranog otkrivanja eventualnih zdravstvenih problema.

KOMENTARIŠI