U centru Topolovnika, nadomak Velikog Gradišta, održana je manifestacija “Veče narodne igre i pesme” u organizaciji udruženja “Moj Topolovnik“. Prepune tribune lepo raspoloženih posetioca koji su gromoglasnim aplauzom pozdravili defile učesnika, domaćina i gostiju, svih starosnih dobi, u prekrasnim šarenim nošnjama, koji su širokim osmehom pozdravili publiku.

Program je otvorio predsednik udruženja “Moj Topolovnik“, Dragan Tanasković. Ovom prilikom istaknuti su mnogobrojni prijatelji i sponzori festivala, a zahvalnice su dodeljene Opštinskoj upravi, Turističkoj organizaciji opštine Veliko Gradište, Kulturnom centru “Vlastimir Pavlović Carevac“ , svim gostima i Biljani Kostić koja je besplatno šila nošnju KUD-u “Moj zavičaj“ iz Topolovnika.

Najmlađi članovi KUD-a “Moj zavičaj“ iz Topolovnika otvorili su folklorno nadigravanje dok su veterani zatvorili događaj.

Kulturno umetnička društva iz Voluje, Neresnice, društvo “Jovica Jankovic-Turku” iz Manastirice, “Rusalja” iz Duboke, Vuk Karadžić iz Stamnice kao i Ansambl narodnih igara i pesama “Vlastimir Pavlović Carevac” iz Velikog Gradišta pokazali su veliko igračko umeće sa najlepšim igrama Vlaha. Raznovrsni ritmovi, od živahnog ili laganog dvočetvrtinskog takta, preko sedmoosminskog do devetoosminskog, zaista retkog u ovim igrama, različiti tehnički veoma složeni koraci, uz neizbežno stepovanje kao vrhunac svake koreografije, oduševili su sve prisutne ljubitelje narodnog stvaralaštva. Igre Vlaha nose sve karakteristike oblasti iz kojih dolaze, pa smo pored velikog igračkog umeća imali prilike da vidimo i specifične rekvizite na sceni – instrumente koji su tipični za Vlahe, igru na štulama, igre sa motkama, slikanje narodnog ambijenta kroz koreografski opis, slike koje lagano teku iz  jedne u drugu, iz kruga u polukrug, iz polukruga u lesu, živahan temperament momaka i devojaka kroz sav njihov šarm i lepotu. Nadigravanje je upotpunjeno najlepšim pesmama i kolima u izvođenju solista. Program je završen pesmom Trisvjatoje u izvođenju crkvenog hora iz Topolovnika.

Dvočasovnim programom prikazana je sva lepota, raznolikost i bogatstvo folklorne umetnosti, kao i bogati stvaralački duh našeg naroda i koreografskih stvaralaca. Po završetku programa razvilo se veliko narodno kolo, a orkestar Zorana Zarića svirao je igranku. Razigranom kolu koje su poveli učesnici u narodnoj nošnji priključio se veliki broj posetioca manifestacije, pa se kolo razvilo po celom poligonu. Veselo i šareno, kako i dolikuje najvećem hrišćanskom prazniku.

Ovaj tekst objavljen je osnovu projekta o sufinansiranju medijskih sadržaja opštine Veliko gradište pod nazivom “VLAŠKI DA SE RAZUMEMO”. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

KOMENTARIŠI