Foto: Pixabay // ilustracija

Na današnjoj sednici Vlada Srbije usvojila je novu Uredbu o ograničenju cena naftnih derivata, koja će važiti do kraja meseca.

Usvojena je Uredba o izmenama i dopunama Uredbe o ograničenju visine cena naftnih derivata, saopštilo je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija na Instagramu.

Kako se navodi, nova Uredba važiće do 30. aprila.

Uredba je donesena u cilju sprečavanja većih poremećaja na tržištu, navodi Ministarstvo.

Ministarka trgovine Tatjana Matić rekla je juče Tanjugu da će vlada usvojiti novu uredbu o ograničavanju cene naftnih derivata koja će biti identična postojećoj.

Nije mogla da kaže kako će vlada po tom pitanju postupati nakon 30. aprila, jer cene sirove nafte na svetskom tržištu osciliraju.

Po do sada važećoj uredbi, najviša maloprodajna cena sa porezom na dodatu vrednost za evrodizel i bezolovni benzin BMB 95 utvrđuje se u iznosu prosečne veleprodajne cene derivata na teritoriji Srbije uvećane za šest dinara.

Cene se utvrđuju na osnovu mehanizma ustanovljenog Uredbom Vlade Srbije o ograničenju visine cena derivata nafte.

Po Uredbi se cene ova dva derivata usklađuje svakog petka i objavljuju na sajtu Minsitarstva trgovine u 15 časova i važe nerednih sedam dana.

Najviše maloprodajne cene ovih derivata utvrđuje Ministarstvo trgovine i objavljuje na zvaničnoj internet stranici.

Prosečne veleprodajne cene tih derivata obračunava Ministarstvo rudarastva i energetike, a ministar nadležan za poslove energetike bliže propisuje način obračuna prosečne veleprodajne cene derivata nafte evrodizela i evropremijuma BMB 95.

Uredba se ne odnosi na aditivirane derivate nafte.

KOMENTARIŠI