Vlada Srbije preporučila isključivanje dekorativne rasvete na objektima na kojima nije neophodna

Vlada Srbije preporučila isključivanje dekorativne rasvete na objektima na kojima nije neophodna

Foto: Urban City / A.K.

Vlada Srbije preporučila je isključivanje dekorativne rasvete na objektima na kojima nije neophodna.

Uputila je i apel organizacijama da primene ovu preporuku kao primer odgovornog i racionalnog ponašanja. Takođe, najavljeni su i podsticaji za građane koji budu imali niže račune za struju u odnosu na isti mesec prošle godine. Da li će to promeniti poslovnu politiku tržnih centara?

Većina  tržnih centara radi do 22 sata i kako sada stvari stoje teško će se, čak i radi uštede struje, odlučiti da to promene. Jedan od razloga je to što u večernjim satima ostvaruju najveći profit, jer potrošači imaju svoje navike.

Njihovi najveći potrošači struje su klimatizacija i ventilacija, troše čak 80 odsto energije. U jednom tržnom centru mesečni računi za struju su između 10 i 18 miliona dinara.
“Mi vidimo osvetljenje, ali osvetljenje nije veliki potrošač. To su sad sve moderna led osvetljenja. Moram da kažem, pošto se priča o dekorativnom osvetljenju, ide nam Nova godina i praznici, kompletno dekorativno ovetljenje na našem tržnom centru koristi snagu koliko koriste na primer tri, četiri velika kućna aparata, to nije neka ušteda ukoliko bismo ugasili dekorativno osvetljenje”, ističe Bojić.

Investiranje u nove led sijalice jedno je od rešenja za uštedu struje, kažu u tržnim centrima.

“Ali i ostali sistemi koji se rukovode na način da kada nema aktivnosti tržnog centra van radnog vremena da su i oni isključeni ili smanjeni intenziteti korišćenja energije sa 100 odsto na nekih 20 i 30 procenata”, naglašava Savčić.

Tokom pandemije koronavirusa zbog čestih zatvaranja i skraćenog radnog vremena, tržni centri pretrpeli su velike finansijske gubitke, pa za nove, kažu, nisu spremni.

KOMENTARIŠI