Manastir Zaova, opština Malo Crniće, foto: URBAN CITY

Na teritoriji opštine Malo Crniće poljoprivreda je osnovna grana privređivanja, što ne čudi, s obzirom na na to da 84,6% ukupne površine čini obradivo zemljište.

Opština Malo Crniće nalazi se u istočnoj Srbiji, u centralnom delu Braničevskog okruga, na nadmorskoj visini od 83 do 350 metara.

Njen strateško-geografski položaj je veoma važan i povoljan jer se nalazi na tranzitu centralne i istočne SrbijeŠiroka i plodna dolina srednjeg i gornjeg toka Mlave, koja se polako širi u Stišku ravnicu, čini centralni deo opštinske teritorije.

Opština ima 10.402 stanovnika (2016. godina – RZS), koji žive u 19 naseljaAljudovo, Batuša, Boževac, Veliko Selo, Veliko Crniće, Vrbnica, Zabrega, Kalište, Kobilje, Kravlji Do, Kula, Malo Gradište, Malo Crniće, Salakovac, Smoljinac, Toponica, Crljenac, Šapine i Šljivovac.

Stanovništvo srpske nacionalnosti je, sa 88,2%, većinsko, a zatim slede Vlasi sa 4,1%.

Naselja sa većinskim srpskim stanovništvom su Batuša, Boževac, Veliko Selo, Veliko Crniće, Kalište, Kravlji Do, Kula, Malo Gradište, Malo Crniće, Salakovac, Smoljinac, Toponica, Crljenac, Šapine, Šljivovac.

Naselja sa većinskim vlaškim stanovništvom su Aljudovo, Vrbnica, Zabrega, Veliko Selo i Kobilje.

Foto: Urban City

Jedan od dokaza pronašli smo u Aljudovu. Tamo je ime otvorenog bazena, smeštaja, kao i restorana nazvano baš Vlaški dragulj.

Usluga je bila odlična, ali i ugođaj. Zaposleni kažu da je tokom leta poseta odlična i da pored žitelja Aljudova, gosti dolaze mahom iz Požarevca koji žele da se sklone od uzavrelog asfalta.

Ovaj tekst objavljen je osnovu projekta o sufinansiranju medijskih sadržaja opštine Malo Crniće pod nazivom “GOVORIM VLAŠKI S PONOSOM”. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

KOMENTARIŠI