VLAŠKA MAGIJA – “To su vračke”

VLAŠKA MAGIJA – “To su vračke”

Vlaška magija je nadaleko poznata. Ljudi iz raznih delova sveta su dolazili da proučavaju ovaj fenomen. Njenom pojavom bavili su se mnogi stručnjaci, ali zaključak ove ne tako naivne priče, retko ko je uspeo da dokuči

Znala sam da mama zna da gleda u šolju od kafe i da mi je pričala kako je kad je bila klinka, neka Romkinja u čergi učila da gleda u pepeo na zapaljenoj cigareti. Posle je postala profesor muzike u jednoj beogradskoj školi, pa je svoje “moći” gurnula u fioku.

Baba je govorila da su vračke popile mozak mom ujaku koji je bio alkoholičar, ujna je pričala da je neka žena prevarila muža jer su je zamađijale, a i obućar pored pijace je “onemoćao” kao muškarac zahvaljujući tome što je neka žena kojoj se zamerio skoknula kod vračare. Samo deda je gunđao da su svi oni poludeli.

Stupila sam u kontakt sa najboljom vlaškom vračarom u blizini Velikog Gradišta. Rekla mi je da nije svako mađijanje isto, vlaška magija obuhvata belo i crno, pa se kod crnih vračara ide kad neko treba se zavije u crno, a kod belih da se čini skinu. Ona se bavi belom magijom, dakle skida čini.

Priča da je svoj “talenat” otkrila u mladosti kad je pored nje udario grom, a posle toga je sanjala tri vile koje su joj poverile zadatak da spasava druge.

Kojim sredstvima se služi?

Gleda u karte, baja, koristi bosiljak u ogromnim količinama (više nego što je potrebno za odličan pesto), tu su i ugljevi, grančice vrbe, katanci,…

Najčešće joj dolaze žene koje vape da vrati polnu moć njihovim muškarcima. Kad muškarac ima problem sa impotencijom, to se kod “vrački” kaže “vezan je”. Vračare koje se bave crnom magijom ga zaključaju “mrtvom vodom” ili “zmijskom vodom”. Mrtva je voda kojom se kupa preminuli ili voda iz lavora koji stoji ispod sanduka pokojnika. Zmijska voda pravi se tako što se uhvati zmija, stavi u flašu sa vodom, gde se ubije.

I kako izgleda u praksi odvezivanje?

– Prvo uzmem teglicu s 200 grama meda i bajam za uspeh i ljubav i sreću. U vodu se stave: bosiljak, tamjan, so, seme slatke paprike, grančica vrbe, jabuke i divlja metla koja se bere na Svetog Jovana, 7. jula. Potom se otključavaju tri katanca devet puta. Jedan po jedan katanac stavim u vodu, pa prebajam. Uviju se u najlon s bosiljkom. Prespava se sa katancima ispod jastuka, ali pre spavanja moraju da se preseku da se muškarac ne bi opet zaključao. Onda prespavaš i baciš ih ili u kontejner, ili u šumu, a ako muškarac nema decu, bosiljak se stavi ispod rodnog drveta – priča ona.

Nastaviće se…

Ovaj tekst objavljen je osnovu projekta o sufinansiranju medijskih sadržaja opštine Veliko gradište pod nazivom “VLAŠKI DA SE RAZUMEMO”. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

KOMENTARIŠI