Foto: Urban City / B.P. // arhiva, ilustracija

Povodom jubileja 10 godina programa „7 najugroženijih“ 2023.godine, Europa Nostra (evropski glas civilnog društva posvećen kulturnom i prirodnom nasleđu) i EIB Institut objavili su listu od 11 najugroženijih lokaliteta nasleđa u Evropi koji su u užem izboru za ovogodišnji program. Među njima su i bistričke vodenice.

Ova selekcija sprovedena je na osnovu izuzetnog značaja i kulturne vrednosti svakog od ovih lokaliteta, pa tako i na osnovu ozbiljne opasnosti sa kojima se oni danas suočavaju.

Bistričke vodenice su jedinstveni kompleks mlinova za mlevenje žita i valjanje sukna, nastao u periodu između 19. i sredine 20. veka u selu Bistrica u Istočnoj Srbiji. Arhitektura vodenica predstavlja tradicionalne karakeristike balkanskih ruralnih struktura, a to su male i drvene konstrukcije.

Lokalna zajednica je uz podršku opštinskog Zavičajnog muzeja i „Udruženja vodeničara i pomeljara“ iz Bistrice, a u saradnji sa Turističkom organizacijom opštine Petrovac na Mlavi, kandidovala ovaj lokalitet za program “7 Najugroženijih”.

Glavni cilj nominacije je rehabilitacija kompleksa vodenica i uvrštavanje u plan održivog turizma Etno sela Bistrica. Očekivanja su usmerena i na kreiranje novih radnih mesta koja bi bila od velikog značaja za lokalnu zajednicu.

KOMENTARIŠI