Kasarna "General Pavle Jurišić Šturm"

Ministarstvo odbrane pripremilo je nekoliko modela služenja obaveznog vojnog roka, koji će do ponedeljka biti predstavljeni predsedniku Republike. Ovi planovi biće aktivirani ukoliko država reši da ukine postojeću odluku iz 2010. godine kojom je služenje vojnog roka – zamrznuto.

Ministar odbrane Nebojša Stefanović trebalo bi tokom vikenda da upozna šefa države sa svim modelima eventualnog budućeg obaveznog služenja vojnog roka, koji su svi izrađeni po ugledu na evropske države čije armije poznaju ovaj koncept. Iako agenda rada na ovom pitanju nije saopštena, konačni plan vraćanja vojne obaveze trebalo bi da bude usvojen do proleća 2022. godine. To ne znači da će regruti odmah u kasarne, nego samo da će država biti spremna i za ovu mogućnost.

U slučaju da politička volja bude da se obavezni vojni rok “odmrzne”, prva generacija mladića mogla bi da krene u kasarne već u junu ili septembru sledeće godine.

Prema saznanjima “Novosti”, predsedniku Aleksandru Vučiću biće predstavljeno više različitih varijanti. Ključne razlike su u trajanju vojnog roka, broju uputnih rokova tokom kalendarske godine, ali i ukupnog broja kontingenta buduće stajaće vojske. Na definitivnu odluku čeka i pitanje prigovora savesti, kao i dileme da li će regruti ići prvo u centre za obuku ili pravo u jedinice.

U Ministarstvu odbrane objašnjavaju da ubrzanje priprema za odmrzavanje vojnog roka ne znači i da je “kocka bačena”, ali priznaju da je ovaj zadatak jedan od prioriteta za sledeću godinu.

– Mi radimo kao da će državno rukovodstvo doneti odluku da odmrzne obavezno služenje vojnog roka, iako zasad nema konkretnih pokazatelja. Formirana je radna grupa čiji je zadatak da radi na stvaranju uslova, a njeni članovi detaljno su analizirali stanje kasarni, infrastukture, logističkih mogućnosti i finansija. Istovremeno, uspostavljen je i dijalog sa mladima, kako bi se na osnovu i njihovih stavova došlo do završne forme vojnog roka – objašnjavaju u ministarstvu.

1 KOMENTAR

  1. Људи, ако смо кренули ка цивилизацији нема разлога да се вратимо у камено доба.
    А ако морате да вратите нек буде обавезно за оне који поседују ковид пропуснице.

KOMENTARIŠI