Vreme je da pčelari pregledaju košnice

Vreme je da pčelari pregledaju košnice

Foto: Pixabay

Priprema pčela za zimu, važan je zadatak u pčelarstvu. Od njega zavisi opstanak legla, ali i efikasnost u proizvodnji meda, naročito u prvoj prolećnoj paši.

U jesenjim mesecima najvažniji posao pčelara je pripema pčela za zimu. Kvalitet i kvantitet meda u narednoj godini u velikoj meri zavise od ovog postupka. Da bi društvo kvalitetno prezimilo, mora da ima dovoljne količine pravilno raspoređene hrane.

Marijan Ristanović, pčelar iz Smedereva, kaže da je potrebno da se ostavi više od 15 kilograma meda, kako bi pčele prezimile:

“U septembru treba da se pregleda svaka košnica, da se ustanovi koliko ima meda. Mi pčerali obično kažemo da ispeglamo, recimo jedna košnica ima 25 kilograma meda, druga 10, pa onda ovoj ‘ukrademo’ dva rama pa stavimo u drugu.”

Zbog kišovitog i hladnog vremena u maju i junu, i izuzetno lošeg stanja bagrema, prinos meda je manji, u proseku, 8 kilograma po košnici. Klimatske promene utiču na pčele, ali i nemar ljudi.

“Ovaj kraj je voćarski”, podseća Ristanović, “ta tretiranja, prskanja voća, neprimenjivanje po uputstvima, obično to treba po hladovini, uveče da se prska, ali ljudi nemaju vremena pa preko dana prođu kroz voćnjake i isprskaju.”

Pčelari se nadaju dobrim vremenskim prilikama u narednoj sezoni. Kada se uz to, obavi savesna i dobra priprema pčela za prezimljavanje, onda može da se uživa u obilnim plodovima vrednog rada.

KOMENTARIŠI