Vučić naredio da vojska ide u Šid zbog migranata

Vučić naredio da vojska ide u Šid zbog migranata

Foto: Urban City / B.P. // arhiva

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić naredio je upotrebu dela snaga Vojske Srbije na teritoriji Opštine Šid radi pružanja pomoći Ministarstvu unutrašnjih poslova u obezbeđenju centara za azil i prihvatnih centara, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Na osnovu odluke ministra odbrane Aleksandra Vulina i naređenja načelnika Generalštaba generala Milana Mojsilovića Vojska Srbije započela je angažovanje na raspoređivanju dela snaga za izvršenje tog zadatka, dodaje se u saopštenju.

Vučić je rekao je da je izdao naredbu da se Vojska Srbije rasporedi u centre za smeštaj migranata u okolini Šida u skladu sa procenama bezbednosnih institucija i inicijativa građana te opštine.

Vučić je za televiziju Prva rekao da će vojna policija zauzeti sva tri punkta za migrante.

On je rekao da se nakon otvaranja kampova, koji su bili u potpunosti zatvoreni tokom vanrednog stanja u Srbiji, dešavaju sitne krađe i neovlašćeni upadi na posede, zbog čega se građani osećaju nebezbedno.

“Ne mogu da kažem da se dešava izvršenje najstrašnijih dela, ali sitnih krađa i upada na tuđe posede”, pojasnio je Vučić. “Ljudi su gladni, upadaju po njivama i štalama, ali nema drame”, rekao je predsednik Srbije.

“To nije (prijatno) ljudima koji žive u Šidu, ali u širom kontekstu to nije preterano težak zadatak za naše jedinice”, rekao je Vučić.

Vojska će obezbeđivati tri kolektivna centra za smeštaj migranata u okolini Šida “iz dodatne predostrožnosti”, a zbog većeg broja migranata u tom području, navode u Komesarijatu za izbeglice i migracije Republike Srbije.

Trenutno je u tri centra između 1.500 i 1.600 migranata i nije bilo incidenata tokom noći, potvrdio je komesar za izbeglice Vladimir Cucić za RTS.

KOMENTARIŠI