Foto: Urban City / B.P.

Predsednika Srbije Aleksandar Vučić boravio je u poseti domaćinstvu Jovanke Đurić, samohrane majke devetoro dece u Laćarku.

Predsednik je tu porodicu posetio i krajem 2019. godine, jer je, kako je tada rekao, želeo da pred Novu godinu poseti porodicu divne žene, sa devetoro dece, čiji je suprug preminuo pre nekoliko godina.

Predsednik je razgovarao sa porodicom o njihovm problemima i obećao pomoć.

Jovanka je pre skoro tri godine ostala bez muža i sama podiže sedmoricu sinova i dve ćerke, a porodica živi od poslastičarnice “Devet slatkiša” i dečjeg dodatka od 15.000 dinara.

Najstarije dete, ćerka Cvija ima 19 godina, a najmladi, sin Uroš osam godina.

U porodici su i sinovi Miloš (18), Milan (17), Nemanja (16), Milica (15), Stefan (13), Mihajlo (10) i Ognjen (9).

Sa predsednikom Vučićem porodicu je danas posetio i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, koji je, inače, iz tog kraja.

“Mnogo siromašnih ljudi, ta Jovanku to ne može da se kaže”

Na početku obraćanja medijima predsednik je rekao kako će se još pomoći porodici. On je rekao da je ovoj proodici zahvalan na gostoprimstvu.

“Bez obzira što Srbija napreduje ima još mnogo siromašnih ljudi. Za Jovanku to ne može da se kaže ona ima devetoro dece”, navodi Vučić i dodaje: “Deca su budućnost, sve što radimo, radimo zbog dece”.

Kada je u pitanju Sremska Mitrovica predsednik je najavio veliki projekat izgradnje i rekonstrukcije bolnice.

“Mislim da je to od presudnog značaja”, kaže.

Nema važnijeg zadatka nego da obezbedimo demografski napredak zemlje, jer bez dece ni Srbija neće postojati, poručio je danas predsednik Aleksandar Vučić i dodao da je vrlo teško pronaći prave mere za podsticaj nataliteta.

“Vrlo je teško pronaći prave mere, i niko ih u svetu nije do kraja ni istražio, ni pronašao”, konstatovao je Vučić u mestu Laćarak, gde je posetio porodiću Ðurić, samohrane majke sa devetoro dece.

On je najavio da bi uskoro mogao da bude održan i samit posvećen demografskoj politici, uz razgovor sa Katalin Novak, mađarskom ministarkom zaduženom za populacionu politiku, navodeći kao dobar primer upravo Mađarsku, koja je, kaže, uspela da zauatavi veliki pad nataliteta koju su imali.

“Mi podrškom koju dajemo porodiljama i porodicama, a koja je veća nego ikada, uspevamo da postignemo određene rezultate u različitim krajevima Srbije”, rekao je Vučić upitan da li mere za podsticaj nataliteta daju rezultat.

On je primetio i da se manje dece rađa u bogatijim delovima zemlje, primera radi u najbogatijim beogradskim opštinama.

“Isto je svuda u svetu, a zašto – nisam u stanju da objasnim”, rekao je Vučić.

Istakao je da se ne mogu pojedine mere donositi za jedan deo zemlje, a druge mere za druge delove, jer bi se time krišio Ustav.

Vučić je konstatovao i da ministar nadležan za to pitanje, Ratko Dmitrović ima pred sobom mnogo posla.

“Neka se bavi time, neka pronađu rešenja, jer nema važnijeg zadatka nego obezbediti demorgafski napredak zemlje. Bez njega… Jedino da molim i da govorim stalno da nam Srbija neće postojati, ako ne bude više dece”, poručio je predsednik Vučić.

“Verujem u vakcinu”

Vučić je odgovarajući na pitanja novinara rekao da niko iz niegove poridice nije primio vakcinu.

“Računam, otac sad i ne mora, imaće antitela”, kaže.

Objasnio je i da nije želeo da se vakciniše prvi, ali da u vakcinu veruje.

Pozvao je građane da se vakcinišu.

Na pitanje koju će vakcinu primiti nije odgovorio, ali je rekao da će se svakako vakcinisati.

“Mnogo je manj broj ljudi koji je neće primiti od onoga kako to izgleda na mrežama”, dodaje o građanima koji su na društvenim mrežama protiv vakcinacije.

Kako dalje navodi, vakcina je spasila čovečanstvo, ali u svakom društvu ima onih koji različito misle, ali “ima i onih koji ne misle ništa”.

“Vagamo”

„Za sledeći Badnji dan možete da me pitate u vezi izbora. Predstoji ne laka godina borbe sa koronom, pritisaka oko KiM i RS. Predstoji ne laka ekonomska godina, jer će svi da traže od države pomoć. A država nije ćup, i Srbja je dala najviše pomoći, proporcionalno po svom budžetu. Svakako teška godina nas čeka, mnogo izazova je pred nama“, objasnio je on.

Za kandidate koji se pominju kazao je da su „veoma ozbiljni, i da je moguće da se krije među njima dvoje koji, će ići u drugi krug, pa će morati između sebe da odlučuju“.

„Imaćemo naravno i mi protivkandidata, koji će poksusati da se suprostav I preletanju iz stranke u stranku I svakoj vrsti vraćanja u prošlost, u vreme u koje se nisu gradile bolnice, autoputevi I sve drugo“, podvukao je on.

Kada je u pitanju uvođenje vojnog roka, kaže da se još uvek vaga.

“To nije vojni rok koji bi trajao godinu dana”, navodi predsednik.

Prema njegovim rečima, postoje pozitivne stvari, ali je važno pitanje i koliko bi to državu koštalo.

Na pitanje ko stoji iza prisluškivanja, Vučić odgovara:

“Rekao sam da mislim da znam ko stoji iza toga. Šta je Vuin rekao ne znam, ali ja u svom posedu imam deo svojih prisluškivanih razgovra. Ako treba veći dokaz – recite koji. To vam neću dati jer neću da rušim državu”.

Njemu ova tema nije veliki problem, osim u smislu kome je to bilo potrebno i zašto.

KOMENTARIŠI