Foto: Urban City // I.P.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se država priprema za tešku zimu i obezbeđuje sve što je potrebno, ali da se na dnevnom nivou javlja po desetak novih problema i da treba imati u vidu da od novembra više nećemo moći da uvozimo rusku naftu.

Vučić je rekao da se samo u Obrenovcu danas troši 350 tona mazuta, jer ugalj i dalje nije dovoljno suv i kvalitetan, a da će se na zimu trošiti sedam puta više nego sada.

“Treba da obezbedimo mazut, NIS nema dovoljno mazuta, pa uvezemo 20.000 tona, pa izračunate da vam treba 120.000 tona za celu zimu”, naveo je Vučić.

Kaže da mazuta pritom nema nigde i da mora da se uvozi baržama iz Rumunije.

“Svi žele da im u stanu bude toplo da mogu da idu u šortsu i majici. Niko neće da nosi džemper zimi i stanu, a niko ne pita kako ćemo da napunimo dovoljno gasa, kako ćemo da obezbedimo 2,7 miliona kubnih metara gasa dnevno samo za gasne elektrane u Novom Sadu, Pančevu i Zrenjaninu. Od 1. novembra mi više nemamo pravo uvoza ruske nafte, po trenutno važećim sankcijama, a ko zna kakve će sankcije do tada da budu uvedene”, ukazao je Vučić.

Šta ako nam se dogodi u Rafineriji bilo kakav kvar, gde ćemo da nabavimo delove, napomenuo je Vučić.

“Možemo trenutno da kopamo 62.000 tona, a treba nam zimi 95.000 do 100.000 tona, kopaćemo možda i 75.000 ili 80.000 tona, a odakle da uvezemo ugalj, kako ćemo da ga prevezemo, kog je kvaliteta…”, naveo je Vučić.

Predsednik Srbije je dodao i da u regionu neće biti struje, i da će je jedino sigurno imati Bugarska zbog nuklearke.

1 KOMENTAR

  1. Cuvajte EPS ne prodajte ni slucajno gradite Dierdsp 3 sve drugo ne zapocinjite zavrsite zapocete radove pratite cene zita kako je u Madjsrskoj ne dozvolite tajkunima da pteprodaju nasu psenicu ne degradirajte seljake hrana struja i topla kuca to je zivot obezbedite plasman robe malih proizvodjaca da bi proizveli sto vise mesa treba im trziste a sada imaju samo nakupce zato niko nece da proizvodi svinje i bikove jer nema gde da plasira

KOMENTARIŠI